Турската централна банка повиши днес основната си лихва за шести

...
Турската централна банка повиши днес основната си лихва за шести
Коментари Харесай

Турция вдигна основната си лихва до 40%

Турската централна банка увеличи през днешния ден главната си рента за шести следващ месец до 40 на 100 - най-високото равнище, откогато турският президент Реджеп Тайип Ердоган е на власт, заяви Франс прес.

Банката подвигна водещата си рента (едноседмичната репо лихва) с пет процентни пункта по отношение на предишния месец.

Финансовата институция показва в прессъобщение, че равнището на стягане на паричната политика е доста покрай нужното и по тази причина темпът на повдигане на лихвата ще се забави.

През юни Централната банка на Турция за първи път от 2021 година усили главния лихвен % от 8,5 % на 15 % и даде обещание по-строга парична политика и надзор на инфлацията. Това бе първото повдигане на лихвата, осъществено от новия началник на централната банка Хафизе Гайе Еркан. 

Банката стартира да понижава лихвата в края на 2021 година в сходство със схващането на Ердоган, че понижаването на лихвения % се бори с инфлацията, което опонира на обичайна икономическа доктрина. 

 istock istock
Инфлацията в Турция доближи 24-годишен връх от 85 % предходната година.

Годишното равнище на инфлацията в Турция бе на ниво 61,36 на 100 предишния месец.

В началото на месеца Централната банка на Турция увеличи прогнозите си за растежа на цените за тази и идната година надлежно на 65 на 100 и 36 на 100. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР