Турската централна банка не промени лихвените проценти на дългоочаквана среща

...
Турската централна банка не промени лихвените проценти на дългоочаквана среща
Коментари Харесай

Турската централна банка не вдигна лихвите и изненада инвеститорите

Турската централна банка не промени лихвените проценти на дълго чакана среща в Анкара този следобяд и това към този момент засегна курса на лирата във време на възходящо безпокойствие от инфлацията, заяви " Ройтерс ".

Новината е изненада за икономисти, които съгласно " Франс прес " чакаха централната банка да продължи с нарастването на лихвените проценти и те да набъбнат с сред 75 и 150 базисни точки (0.75-1.5 процентни пункта) като метода да се спре обезценяването на турската лира. Такъв резултат имаше повишението им в края на май тази година - то се случи макар съпротивата на Ердоган след намесата на членове на кабинета, които към този момент не са част от новия екип на президента.

" Ройтерс " написа, че 15 от 16 икономисти, запитани от организацията, са декларирали, че покачване в порядъка на 1-1.25 процентни пункта е най-логичният сюжет.

Часове преди решението на банката " Франс прес " написа, че дейностите ѝ ще са главен тест за доверието в нея след преизбирането на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, което безпокои от ден на ден пазарите.

Лирата загуби към 20% от цената си от началото на годината. В мига след решението на турската институция курсът ѝ падна до 4.91 за $, от 4.7605 директно преди този момент.

На какво се дължи безпокойството

Това съвещание на комитета за парична политика на централната банка на Турция се свика в миг, когато инфлацията през юни надвиши 15 % на годишна база, засилвайки безпокойството на наблюдаващите, които сочат задушаване на турската стопанска система, означи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Днешното съвещание бе първото за централната банка след президентските и парламентарни избори на 24 юни, извоювани от президента Реджеп Тайип Ердоган, който бе избран отново за мандат със доста подсилени компетенции с помощта на констиуционни промени.

След успеха си на изборите Ердоган провокира безпокойството на пазарите, поверявайки основното министерство на финансите на своя шурей - 40-годишния някогашен министър на енергетиката Берат Албайрак.

 Снимка от обменно бюро в Истанбул през 2016 година
© Associated Press

Снимка от обменно бюро в Истанбул през 2016 година

Въпреки че турската стопанска система означи напредък за 2017 година, който може да разсъни злоба у доста страни (7.4 процента), тя демонстрира редица признаци на прегряване с инфлация през юни от 15.39 % на годишна база - връх от 2003 година насам, и непрекъснато обезценяване на турската лира. На фона на тази обстановка икономистите поддържат концепцията, че е належащо да се покачат лихвените проценти на централната банка, чиято водеща рента - едноседмичната рента по рефинансиране, е в размер на 17.75 %.

Eрдоган обаче се дефинира като " зложелател на лихвените проценти " (правил го е и при предходни интервенции на банката) и съгласно него точно те са причина за инфлацията. Той предлага тъкмо противоположното и към този момент има повече от всеки път независимост да постанова своите неортодоксални възгледи за стопанската система, откакто стана президент с изпълнителни пълномощия. Малко по-късно той издаде декрет, с който единствен получи право да назначава шефа на централната банка без консултация с кабинета.

Албайрак опита да успокои пазарите и непознатите вложители, които повече от всеки път се съмняват в независимостта на централната банка, като увери в " Туитър ", че ще провежда постоянни срещи с икономисти и няма желание да се конфронтира с пазарите.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Турция (415)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР