Турската централна банка изненадващо намали едноседмична репо лихва с цели

...
Турската централна банка изненадващо намали едноседмична репо лихва с цели
Коментари Харесай

Турската централна банка с ново шоково понижение на основната лихва

Турската централна банка изненадващо понижи едноседмична репо рента с цели 200 базисни пункта до 16%, съобщи Си Ен Би Си.

Това докара до нов срив на турската лира до рекордно ниското равнище от 9,47 лири за $.

От централната банка обявиха, че имат малко благоприятни условия за ново разхлабване на политиката до края на годината поради високата инфлация и внезапното поевтиняване на валутата.

Понижението на лихвата е доста по-голямо от предстоящото от анализаторите, които залагаха на понижение с 50 до 100 базисни пункта.

Централната банка на Турция е подложена на напън от президента Реджеп Ердоган, който предишния месец изненада пазарите с намаляване на главния лихвен % със 100 базисни пункта до 18% на фона на инфлация от 19,6% в страната.

Ердоган отдавна приканва за повече парични тласъци от централната банка, като в границите на две години и половина той смени три нейни гуверньора.

Ердоган, който самичък се разказва като „ зложелател “ на високите лихвени проценти, има вяра в нетрадиционна доктрина, че понижаването им води до по-киска инфлация.

Миналата седмица той уволни трима членове на Съвета по парична политика на банката, в това число двама, които бяха срещу свалянето на лихвите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР