Турската полиция се намеси по време на провеждането на прайда

...
Турската полиция се намеси по време на провеждането на прайда
Коментари Харесай

Полицията в Турция разпръсна гей парада в Истанбул, десетки са задържани

Турската полиция се намеси по време на провеждането на прайда в Истанбул, като задържа десетки участници и фотограф на Агенция Франс Прес, оповестиха публицисти на Агенция Франс Прес от мястото на събитието. Местната администрация беше забранило шествието към площад Таксим в центъра на Истанбул, само че стачкуващите се събраха наоколо по-рано от плануваното при засилено полицейско наличие.

Полицията задържа участниците в прайда, като ги натовари в рейсове. Сред тях е бил и основният фотограф на Агенция Франс Прес Бюлент Кълъч, на който са сложени белезници откъм гърба. Кълъч, който беше арестуван и предходната година по време на прайда, сега е в полицейския арест. Стотици протестиращи, носещи знамената с цветовете на дъгата, продължиха митинга в символ на противоречие с полицията.

Въпреки че хомосексуалността е законна през целия интервал на битие на актуалната турска република, ЛГБТК хората показват, че постоянно са подлагани на тормоз и злоупотреби.

Истанбулският прайд се организира всяка година от 2003 година насам. Последното шествие, което се организира без възбрана през 2014 година, притегли десетки хиляди участници в едно от най-големите ЛГБТК събития в района с преобладаващо мюсюлманско население.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР