Турската полиция е задържала 280 заподозрени във връзка с разследване

...
Турската полиция е задържала 280 заподозрени във връзка с разследване
Коментари Харесай

Масови арести в Турция по обвинения за пране на пари

Турската полиция е задържала 280 обвинени по отношение на следствие за пране на пари и прекачване на задгранична валута за към 2,5 милиарда лири (около 419 млн. щатски долара) към банкови сметки в чужбина, оповестиха турски медии, представени от Ройтерс.

Според изказване на основния прокурор на Истанбул по-голямата част от получателите на трансферираните средства са били ирански жители, живеещи в Съединените щати. Полицейски екипи са осъществили неочаквани интервенции в 40 турски области и са разполагали със заповеди за арест за общо 417 обвинени, заяви държавната Анадолска организация. CNN Turk пък излъчи видео с маскирани полицейски спецчасти в цялостна бойна екипировка и въоръжени с автоматизирани пушки, влизащи в жилищен блок по време на една от извършените акции.

На този стадий от полицията, прокуратурата и от другите правораздавателни органи отхвърлиха да разясняват хода на следствието за пране на пари. CNN Turk въпреки всичко цитира изявление на основния прокурор на Истанбул, съгласно което следствието е ориентирано към тези, които "се прицелиха в икономическата и финансовата сигурност на Турската република ".

Трябва да се има поради, че въпросът за прехвърлянето на задгранични средства се трансформира в политически мощно сензитивен за Турция на фона на валутната рецесия в страната. През тази година турската лира се обезцени с близо 40% по отношение на американския $, което накара президента Реджеп Ердоган да предизвести турските жители да не изпращат пари в чужбина, в случай че не става въпрос за вложения.

На този стадий към момента няма някакви признаци за директна връзка сред актуалното следствие и апелите на Ердоган, целящи да насърчат турците да държат парите си в страната. "Текущите интервенции не се отнасят за валутните преводи в чужбина от страна на локални поданици. Операцията е обвързвана с финансирането на тероризма и прехвърлянето на валута на членове на терористична група, основана в чужбина ", написа в туитър Кемил Ертем, консултант на Реджеп Ердоган.

Заподозрените бяха упрекнати в пране на пари, "формирането на тайфа за осъществяване на закононарушение и нарушение на закона, целящ попречване на финансирането на тероризма ", се показва в прокурорското изказване. Самата интервенция се организира от полицията за финансови закононарушения.

На своя уеб страница турският официоз "Хюриет " заяви, че измежду хората, които са изправени пред арест, са лица, имащи връзки с кюрдски, леви и ислямистки групировки, а някои от тях също по този начин са разследвани за контрабанда на опиати.

Ройтерс цитира неназован банков източник, съгласно който транзакциите, които са обект на следствието, са били осъществявани от трети лица, изпращали пари в сметки в чужбина в подмяна на комисионни. "Парите, които са изпращали, не са били техни лични. Те се са опитвали да не бъдат забелязвани, като постоянно са правили прехвърляния в дребни количества и са правили облаги от това ", показва банковият източник и добавя: "Хората, които са обект на ограничавания при прехвърлянето на средства в чужбина, са употребявали подобен способ, като са карали други да реализират такива покупко-продажби в подмяна на комисионни. Но защото парите още веднъж са се предавали на несвързани трети лица, това съставлява нарушаване на разпоредбите за битка с прането на пари ".

В изказването на истанбулската прокуратура се показва, че обвинените са упрекнати в приемане на комисионна за изпращане на пари до общо 28 088 сметки в чужбина. Преводите са били правени от разнообразни банкови клонове и банкомати от 1-ви януари 2017 година насам със суми от 5000 лири и повече, заяви БНР.

Трябва да се има поради, че днешната огромна полицейска интервенция идва месеци откакто американски съд осъди изпълнителен шеф на турската държавна банка Halkbank на 32 месеца затвор за нарушение на глобите по отношение на Иран. Банката отхвърли всевъзможни нарушавания, а управляващите в Турция съобщи, че тази присъда е политически стимулирана.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР