Турската опозиционна Републиканска народна партия (РНП) смени лидера си Кемал

...
Турската опозиционна Републиканска народна партия (РНП) смени лидера си Кемал
Коментари Харесай

Турската опозиция има нов лидер! Йозгюр Йозел оглави Републиканската народна партия

Турската опозиционна Републиканска национална партия (РНП) смени водача си Кемал Кълъчдароглу с Йозгюр Йозел в събота, съобщи Дойче веле.

Промяната в управлението идва, откакто настоящият президент Кълъчдароглу загуби от президента Тайип Ердоган на президентските и общите избори през май.

Йозел, някогашен фармацевт и по-малко известна фигура в партията, се появи като нов водач с поддръжката на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу.

Той си обезпечи 812 от евентуалните 1 366 гласа на партийния конгрес в Анкара, който изискваше два тура, с цел да се дефинира победител.

„ Това е най-голямата чест в живота ми “, сподели Йозел след оповестяването на резултатите. „ Тръгваме по пътя към победа на локалните избори “. Те ще се проведат през март 2024 година

„ Ние вярвахме в превръщането на безнадеждността в вяра, ние сме обнадеждени “, сподели Йозел, до момента в който приемаше поздравления от поддръжници, в това число Имамоглу.

13-годишното управление на Кълъчдароглу в НРП, учредена от бащата на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк, завърши на фона на рецензии за отхвърли му да подаде оставка, откакто не съумя да надскочи 25% поддръжка в цялата страна.

„ Носих с чест наследството на нашия популярен лидер Ататюрк до през днешния ден “, сподели Кълъчдароглу в мрежата X, известна до неотдавна като Twitter, приемайки резултатите и поздравявайки Йозел.

„ И през днешния ден, с решението, което нашите делегати на конгреса взеха, се сбогувам с поста ръководител.

Сега Йозел ще води партията на локалните избори на 31 март идната година.

Партията има за цел да си върне огромните градове, надграждайки предходния си триумф, откакто завоюва Истанбул и Анкара от партията на Ердоган през 2019 г.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР