Турската митническа система внезапно блокира транзита към Русия на стоки,

...
Турската митническа система внезапно блокира транзита към Русия на стоки,
Коментари Харесай

Турция спря транзита към Русия на обхванати от санкциите на ЕС стоки

Турската митническа система ненадейно блокира преноса към Русия на артикули, които попадат под наказания на Европейския съюз поради войната в Украйна.

Това от през вчерашния ден радио " Комерсант FM ", като цитира участници на пазара, говорили и за от същата група. Други източници измежду логистичните компании тематиката пред " Ведомости ". Турски медии цитират най-вече съветски, само че за смяна превозвачи и от.

Става дума за артикули, които доближават до Русия като успореден импорт (без позволение на правопритежателя) -.

Турция не се причисли към западните наказания и се трансформира в директен хъб за електроника, аварийни елементи и други, доставяни в Русия. Между януари и септември 2022 година стокообменът сред двете страни се е удвоил до 45 милиарда $ съгласно съветския външен министър Сергей Лавров; турският му сътрудник Мевлют Чавушоглу обвърза това със скока в цената на газа. Според логистичния отрасъл в Русия страната се е трансформирала в най-важната точка за санкционни артикули.

 Топ марки се изтеглиха от Русия, само че стоките им се намират елементарно Топ марки се изтеглиха от Русия, само че стоките им се намират елементарно

Турските митнически управляващи постановат мярката от нощта на 6 против 7 март за артикули за Русия и Беларус, намиращи се в санкционния лист на Европейски Съюз, а решението е взето на централно равнище (затова има неизясненост за какво са блокирани всички, а освен подлежащите на наказания, стоки).

Компанията " Оптималог " счита, че от решението може да бъдат наранени артикули на стойност до 3 милиарда $ годишно.

Временно или непрекъснато

Според комерсиалния шеф на една от фирмите не се чака публично удостоверение от управляващите в Турция: с сходна стъпка Анкара би удостоверила, че взе участие в схемата. Пред медията " Агентство " Валерия Савенкова от Transasia Logistics, че въпреки всичко компанията ѝ чака разяснения дали възбраната обгръща единствено артикули, подлежащи на наказания, или и други.

 Санкциите не я стопират: Русия си набира западни технологии и през страна от Европейски Съюз Санкциите не я стопират: Русия си набира западни технологии и през страна от Европейски Съюз

Затварянето на опцията за преноса е " краткотрайно или, както считат за по-вероятно събеседници на " Комерсант ", непрекъснато ", написа съветският вестник. Турски участници на пазара свързвали обстановката с напън от Европейския съюз, а бизнесът от дълго време очаквал схемата да бъде прекъсната. Събеседници на " Комерсант FM " пък виждат и връзка сред решението и визитата в Турция на държавния секретар Антъни Блинкен.
Това, съгласно някои събеседници на " Комерсант " може и да не е краят на вноса на санкционни артикули през Турция за Русия, а Анкара просто да желае процедурата да се оскъпи. Така при прекосяване през цялостна митническа инспекция стоките се оформят като продукти с турски генезис и влизат в Русия. Товарът обаче се оскъпява със стойност, не по-малка от тази да Данък добавена стойност (18%): по този начин дълго работят доставките през Турция за Иран, изданието The Bell.
За Турция това би означавало още 0.5-1 милиарда $ годишно.

 Съединени американски щати предизвестиха Турция: Не подпомагайте войната на Русия Съединени американски щати предизвестиха Турция: Не подпомагайте войната на Русия

Ако въпреки всичко не се стигне до последния сюжет (а болшинството считат, че няма), а даже бъде неразрешен и износът от Турция за Русия паралелно с преноса, може да се стигне до недостиг на артикули като европейска битова техника; другите възможности остават Грузия (през Черно море) и по въздух, през Обединените арабски емирства и Китай.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР