Турската лира започва седмицата с близо 2-процентно поевтиняване спрямо долара

...
Турската лира започва седмицата с близо 2-процентно поевтиняване спрямо долара
Коментари Харесай

Турската лира се срина след уволнението на централния банкер

 Турската лира стартира седмицата с близо 2-процентно поевтиняване по отношение на $ и еврото поради решението на президента Реджеп Ердоган да уволни гуверньора на централната банка. Така на показ излязоха дълбоките различия сред президента и централната банка по кое време тъкмо да се намалят лихвените проценти, с цел да се даде подтик на ударената от криза турска стопанска система, написа " Икономик ".

Вече някогашният гуверньор на турската централна банка Мурат Цетинкая, чийто 4-годишен мандат трябваше да изтече през 2020 година, в този момент е сменен от своя заместител Мурат Уисал. Това стана посредством декрет на Ердоган, оповестен в държавния вестник рано в събота. Не беше дадена публична причина за отстраняването на Цетинкая, само че съгласно държавни източници Ердоган е бил изключително неудовлетворен, че банката от предишния септември до момента държи главната си рента висока (24%), с цел да поддържа курса на турската лира.

Уисал, който бе зам.-гуверньор в продължение на три години преди неочакваното уволняване на Цетинкая, е прочут като един от най-миролюбивите членове на Управителния съвет на турската централна банка. Турският в. Hurriyet в неделя писа, че по време на среща с депутати от своята партия Ердоган е разкритикувал Цетинкая, че е отхвърлил многократните претенции на държавното управление за намаление на лихвите.

Според анализаторите централната банка би могла да стартира отхлабване на паричната си политика на срещата си на 25 юли. Интересното е, че уволнението на гуверньора на турската централна банка се случва единствено дни преди предстоящата доставка на съветските противоракетни установки С-400 в югоизточната ни съседка. Очаква се завършването на договорката да докара до американски наказания по отношение на Анкара, а тогава държавното управление евентуално ще се нуждае от намаление на лихвените проценти, с цел да минимизира резултата върху турските жители.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР