Турската лира продължава да се обезценява и в началото на

...
Турската лира продължава да се обезценява и в началото на
Коментари Харесай

Турската лира с ново рекордно дъно от 5,12 спрямо долара на фона на дипломатическия конфликт между Вашингтон и Анкара



Турската лира продължава да се обезценява и при започване на новата седмица, достигайки следващо рекордно дъно по отношение на щатския $, отразявайки инвеститорските терзания по отношение на разширяващия се дипломатически скандал сред Вашингтон и Анкара.

В началото на европейската търговия американският $ нарастна до нов исторически връх от 5,1200 турски лира преди да последва известна стабилизация към 5,1100 равнището. Еврото се търгува към 5,9100 турски лири - близо до неговия рекорден връх от петък към 5,9280 равнището, макар че по същото време единната европейска валута се намира под напън от продажби по отношение на щатския $ към 1,1550 $ - негово най-ниско равнище от 28-и юни насам.

От много време насам напрежението сред Съединени американски щати и неговия значим съдружник в границите на НАТО и главен търговски сътрудници се отразяваше отрицателно на инвеститорското въодушевление, като през предходната седмица дипломатическият спор се изостри вследствие на решението на Вашингтон да наложи наказания на двама от министрите от кабинета на президента Реджеп Ердоган след отхвърли на Анкара да освободи американския овчар Андрю Брънсън, упрекнат в поддръжка на опита за прелом през юни 2016-а година. Турският президент съобщи, че решението на Вашингтон е непочтително и че Анкара ще отговори със заледяване на финансови активи на американски министри.

Турската валута към този момент загуби към 25% от цената си от началото на годината насам вследствие на внезапно повишаване на инфлацията до двуцифрени равнища, както и предвид на инвеститорските терзания по отношение на независимостта на централната банка на страната в отговор на нееднократните апели на президента Реджеп Ердоган за по-ниски лихвени ставки макар растяща инфлация.

Международните вложители гледат на Турция като на изключително уязвима от общото повишаване на американския $ в международен проект, защото страната има огромни по мярка задължения, деноминирани в долари. Това значи, че всяка една по-нататъшна амортизация на турската лира по отношение на зелените пари в допълнение оскъпява обслужването на тези отговорности.

Официалните данни на Турския статистически институт от петък, показващи повишаване на инфлацията в страна през юли до 14-годишен връх от 15,85%, също способстват за продължаващия напън от продажби, на който е подложена локалната валута.

Агенция Ройтерс пък цитира постоянен месечен отчет на Турската централна банка, съгласно който енергийната инфлация се чака да продължи своя прогресивен тренд в кратковременен проект предвид на вероятностите за по-високи цени на природния газ и на електрическата енергия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР