Турската лира продължава да поевтинява до рекордни дъна за трети

...
Турската лира продължава да поевтинява до рекордни дъна за трети
Коментари Харесай

Турската лира продължава да поевтинява до рекордни нива

Турската лира продължава да поевтинява до рекордни дъна за трети следващ ден от началото на седмицата. Инвеститорите са обезпокоени за това какво ще бъде решението на избрания отново президент Реджеп Ердоган за формата на новото държавно управление и каква ще бъде икономическата му политика.

Турската валута поевтинява с над 1%, достигайки следващо рекордно дъно от 20,75 лири за един щатски $, като в границите на май тя към този момент се обезцени с към 6,4%, а от началото на годината - с близо 10 на 100. Обезценката е реалност, макар че в сряда формалната статистика на страната регистрира, че турската стопанска система е повишена през първото тримесечие с 4% на годишна база. След данните щатският $ въпреки всичко се върна леко обратно към 20,65 турски лири, добавя Нова тв.

След извоювания в неделя балотаж на президентските избори Ердоган даде обещание, че новият му стопански екип ще има „ интернационален престиж ” и той ще работи за понижаване на инфлацията до едноцифрено число. През април тя се забави до 43,7%, само че все пак остава доста висока.

Наскоро Ердоган се срещна с Мехмет Шимшек, някогашен министър на финансите, прочут със своя удобен за пазара метод. Това породи очаквания за отхвърли от някои от неортодоксалните политики от последните години, които доведоха до висока инфлация, ниски лихвени проценти, падаща лира и негативни чисти валутни запаси.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР