Турската лира поскъпна рязко в началото на търговията в понеделник

...
Турската лира поскъпна рязко в началото на търговията в понеделник
Коментари Харесай

Лирата подскочи след изборите в Турция

Турската лира нарастна внезапно при започване на търговията в понеделник след успеха на Реджеп Таип Ердоган в президентската конкуренция и на неговата партия в парламентарните избори, извършени в неделя, написа БНР.

Победата на досегашния и предстоящ президент Ердоган се пояснява от участниците на финансовите пазари като знак за политическа непоклатимост в Турция след месеци на терзания преди самите избори. Редица анализатори и икономисти обаче допускат, че възходът на турската лира може да се окаже стеснен и временен предвид на опасения по отношение на бъдещата посока на водената от новия-стар президент икономическа политика.

Ердоган излезе победител в едно от най-големите изборни предизвикателство през последните 15 години, получавайки широкообхватни управнически пълномощия най-малко до 2023-а година. Той получи към 52,5% от вота на турските гласоподаватели, до момента в който неговата Партия на справедливостта и развиването завоюва 42,5% от парламентарни избор. В същото време досегашни му съдружници от Партията на националистическото деяние завоюваха към 11%, което значи, че двете организации ще не престават да имат болшинство в Народното събрание на страната.

Инвеститорите приветстваха вероятността за постоянни връзки сред президента и новия турски парламент, макар че остават в действие опасенията от преди изборите за вероятно въздействие на Ердоган върху паричната и лихвена политика на Турската централна банка.

Първоначално турската лира нарастна внезапно с близо 3% по отношение на $ и еврото предвид на очертаващата се политическа непоклатимост в страната след извършените в неделя избори. Щатският $ се срина до близо двуседмично дъно към 4,5275 лири, преди обаче да отскочи към 4,6000 равнището, понижавайки се в границите на деня с към 2%. В същото време еврото се намалява с 1,6% към 5,3530 турски лира, откакто при започване на деня падна за малко до двуседмично дъно към 5,2766 лири.

По този метод турската лира парира част от близо 17%-ните си загуби по отношение на $ от началото на годината, които бяха предизвикани от опасения по отношение на независимостта на централната банка на страната след предстоящата изборна победа на Реджеп Ердоган. Тези терзания обаче евентуално ще останат в действие и могат още веднъж да натежат върху турските финансови пазари.

Трябва да се има поради, че турската централна банка се наложи да увеличи лихвите в страната от края на април насам с цели 500 базисни пункта (с 5%), с цел да ограничи срутва на лирата и двуцифрената инфлация в страната.

В началото на днешната търговия доходността на 10-годишните турски облигации се намалява едва до 16,28% от 16,53% в края на миналата седмица. Поскъпват и дълготрайните деноминирани в долари турски бумаги с падеж през 2040-а година, като от началото на деня те нарастват с 2,989 цента до триседмичен връх от 93,698 $, отбелязвайки по този метод най-силен растеж от 2013-а година насам.

В същото време главният фондов показател BIS на борсата в Истанбул се покачва с 0,84% към 95 852 пункта. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР