Турската лира отново се обезцени до рекордно ниско ниво от

...
Турската лира отново се обезцени до рекордно ниско ниво от
Коментари Харесай

Ново рекордно обезценяване на турската лира

Турската лира още веднъж се обезцени до рекордно ниско равнище от 8.05 по отношение на щатския $ през днешния ден на фона на безпокойства на вложителите след решение на централната банка предходната седмица, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. 

Централната банка на Турция остави на 22 октомври без смяна водещата си рента на ниво 10,25 % макар пазарните упования за повишение на ставката в поддръжка на националната валута. 

Напрежението в връзките със Съединени американски щати, разногласието с Франция, пререканията с Гърция по отношение на правата в Източното Средиземноморие и спорът в Нагорни Карабах са фактори, които тревожат вложителите, отбелязва Ройтерс. 

От петъчната сесия турската лира е отслабнала с над един % до 8,0515 за $ по отношение на 7.9650 в петък. 

От началото на годината валутата е изгубила към 26 % от цената си по отношение на щатския $, достигайки рекордни минимуми. Миналата седмица лирата претърпя девета подред седмица на спадове и е на път към най-дългата си отрицателна серия от седмични спадове през последните 21 години, означи Блумбърг. Според малкия екран положението на лирата подухва мемоари за 1999 година, турбулентна година за Турция, дала началото на събития, които доведоха в последна сметка до икономическата рецесия от 2001 г. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР