Турската АЕЦ Аккую, която се изгражда по руска технология край

...
Турската АЕЦ Аккую, която се изгражда по руска технология край
Коментари Харесай

АЕЦ Аккую получи корпуса на първия си реактор

Турската АЕЦ " Аккую ", която се построява по съветска технология край град Мерсин, е получила най-важното съоръжение за първия си енергоблок - корпусът на реактора, оповестиха от съветската компания " Росатом ", която осъществя плана.

Оборудването е създадено за близо 3 години в завода на съветското дружество " Атоммаш " във Волгодонск и е минало повече от 750 индустриални интервенции и над 300 инспекции за надзор на качеството. Корпусът е минал за 20 дни близо 3 хиляди километра от кея на " Атоммаш " в Русия до товарния терминал " Восточни " в Турция и към този момент е на строителната площадка, намираща се наоколо до средиземноморския бряг на Турция.

Корпусът на реактора е едрогабаритно съоръжение, в което се разполага нуклеарното гориво и под високо налягане се реализира нуклеарна реакция с обособяване на огромно количество топлота. Той тежи 330 тона, диаметърът му е 4.5 метра, а височината - 12 метра, допълват от " Росатом ".

" На първи енергоблок към този момент са инсталирани основни градивни детайли. Основното съоръжение идва по график - в края на септември бяха доставени четири парогенератора, а през днешния ден одобряваме корпуса на реактора. Оборудването ще бъде подложено на входящ надзор ", показва шефът на АЕЦ " Аккую " Сергей Буцких, представен в известието.

Специална комисия ще ревизира документите и качеството на оборудването. След това корпусът на реактора ще бъде предаден за монтаж.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР