Туроператорите и туристическите агенти ще бъдат подпомогнати с 10 милиона

...
Туроператорите и туристическите агенти ще бъдат подпомогнати с 10 милиона
Коментари Харесай

Наливат милиони в туристическия сектор, за да се спаси сезона!

 Туроператорите и туристическите сътрудници ще бъдат подкрепени с 10 милиона лв.. Те ще бъдат пренасочени от програмата " Иновации и конкурентоспособност ". За това са се разбрали на среща премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, министърът на стопанската система Лъчезар Борисов и представители на Обединение " Бъдеще за туризма ".

" Това, което мога да направя, е 10 милиона лв. да претрансформираме от Министерство на стопанската система, тъй като там има такива заложени пари, които да отидете и да договорите с министъра на стопанската система ", съобщи министър председателят Борисов, представен от държавната пресслужба.

Вече са написани критериите за кандидатстване. Желаещите да получат от помощта ще подават искане в министерството на туризма. Няма да имат опция да употребяват услугите на медиатори и консултанти. Могат да аплайват за помощ в размер на не повече от 10% от приходите за миналата година.

Министърът на туризма заяви, че чака програмата да проработи още през август.

  " Не са задоволителни тези пари, само че е глътка въздух за тях ", разяснява Марияна Николова.  " Кандидатстването ще е при омекотен режим и с бързи периоди ".

Екскурзоводите не попадат в обсега на тази мярка, за  тях ще се мисли за обществена мярка.

" Няма да има субективизъм, ще има ясни критерии и средства ще бъдат бързо усвоени. Предвиждаме да спестим 2 месеца от процеса на кандидатстване ", добави министърът на стопанската система Лъчезар Борисов.

" Радваме се, че разговорът започва, надяваме се да продължи ", съобщи Павлина Илиева, Обединение " Бъдеще за туризма ".

Тя акцентира, че от сектора желаят 150 милиона лв. помощ. Важно обаче било, че се стартира с тези 10 милиона.

Илиева и сътрудника й Емил Абазов от Обединение " Бъдеще за туризма "  казаха, че ще предложат плануваният митинг да бъде анулиран.   " Оставаме обаче в протестна подготвеност ", сподели Илиева.

На срещата министър председателят Борисов е отбелязал още, че загубите от туризма в Европа са големи и уточни, че данните за стопанската система са притеснителни.

Проектът за 10 милиона лв. в помощ на компаниите от туристическия отрасъл са част от плануваните 1 милиард и 800 милиона по европейски стратегии, прибавят от пресцентъра на Министерски съвет.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР