Туризмът в Гърция отбелязва рекордна година. Бумът след пандемията надминава

...
Туризмът в Гърция отбелязва рекордна година. Бумът след пандемията надминава
Коментари Харесай

Рекордна година за туризма в Гърция

Туризмът в Гърция отбелязва рекордна година. Бумът след пандемията надминава даже последната рекордна година в сектора – 2019 година. През 2019 година гърците са приели, забавлявали и нагостили към 33 милиона посетители, които са донесли на страната оборот от над 18 милиарда евро. Може би Гърция ще успее да надмине тези числа през тази година. За актуалната година специалистите от Националната банка на Гърция предвиждат петпроцентно нарастване на гостите спрямо рекордната 2019 година и доходи до 21 милиарда евро, при тогавашни към 18 милиарда евро. Това дава отговор и на данните на европейския орган за авиационна сигурност Евроконтрол: съгласно тях идващите и заминаващите през втората седмица на август са били с девет % повече в съпоставяне със съпоставимата седмица през 2019 година

В допълнение към това има и други индикации. В последния си туристически разбор икономистите от националната банка регистрират извънредно сполучливото пролетно тримесечие, през което пристиганията са надхвърлили с 10 % тези през съответния интервал на 2019 година Впоследствие приходите са нарастнали с цели 19 % или 2,8 милиарда евро. Това динамично начало, както и наклонността за по-голяма известност на Гърция по отношение на съперници като Испания и Турция, са причина за нов връх по брой гости, означават специалистите.Това се удостоверява и от настоящите данни на Fraport. Франкфуртският летищен оператор дава отговор за 14 гръцки районни летища - в това число Солун, Ханя на остров Крит, Закинтос, Скиатос и Санторини. По данни на Fraport броят на пасажерите на съответните летища от януари до юли 2023 година е бил с 10,5% по-висок, в сравнение с през първите седем месеца на рекордната 2019 година, с общо съвсем 18 млн. посетители.

Наред с това има и проблеми. Климатичните промени, все по-дългите горещи талази и суши и произлизащото от тях увеличение на горските и храстовите пожари тревожат гръцката туристическа промишленост. Досега гръцкото гостолюбие е било по-силно от риска от горски пожари, само че на хоризонта се задава и смяна, пишат специалистите по туризъм от Националната банка на Гърция. Зависимостта от главния сезон ще намалее, тъй като някои посетители в бъдеще ще заобикалят горещите месеци юли и август и вместо това рано или късно ще пътуват до страната. Това обаче от дълго време тревожи актуалните и някогашните министри на туризма, които от години популяризират Гърция, изключително отвън главния сезон. Тогава хотелите и къщите за посетители са по-евтини, известните места не са толкоз препълнени - а хората, заети в туристическия бранш, могат да работят повече.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР