Туризмът е водещата индустрия в южната ни съседка, а данните

...
Туризмът е водещата индустрия в южната ни съседка, а данните
Коментари Харесай

Гръцкият туризъм се нуждае от нови инвестиции

Туризмът е водещата промишленост в южната ни съседка, а данните на Гръцката централна банка демонстрират растеж от 10% на броя задграничните туристи през 2017 година и доходи от 14.5 милиарда евро.

Още по тематиката
Българите са нараснали мощно почивките в чужбина през декември

Почиващите в България чужденци са главно от прилежащите страни
29 яну 2018
БалканСКИ прелести

Четири места на една граница разстояние, където можем да прекараме няколко дни по снежните писти или пък отвън тях
24 дек 2017
Arendoo.bg ще предлага ваканционни парцели чартърен и в Гърция

Компанията за споделени туристически услуги към този момент е в над 10 страни
4 дек 2017 Липсата на свежи вложения дърпа гръцкия туризъм обратно. Това счита ръководителят на Гръцката конфедерация по туризъм Янис Рецос. Въпреки че по данни на Евростат от 2016 година страната държи шесто място по туристически визити в Европейски Съюз, Рецос се надява, че посредством нарастване на вложенията и унищожаване на държавните бариери капацитетът на бранша ще нарасне.

По-качествен артикул

Пред Bloomberg Рецос декларира, че с цел да усили приходите си, секторът има потребност да притегля освен повече, само че и по-заможни туристи, а това ще стане, в случай че стартира да предлага артикул с по-висока добавена стойност. По думите му, в случай че туристическият сезон бъде продължен на 9 месеца, броят на туристите ще се усили с над 10 млн. и ще доближи 40 млн., което доста ще повлияе на постъпленията в бранша.

Туризмът е водещата промишленост в южната ни съседка, а данните на гръцката централна банка демонстрират растеж от 10% на броя задграничните туристи през 2017 година и доходи от 14.5 милиарда евро. Базираният в Лондон World Travel and Tourism Council дава оптимистична прогноза за развиването на промишлеността в страната. Според упованията делът на бранша от гръцкия Брутният вътрешен продукт ще нарасне от 18.6% през 2016 година до 23.8% през 2027 година, приходите ще доближат 20 милиарда евро до 2021 година, а броят на туристите ще се усили от 27.2 млн. през тази година на 36 млн. през 2021 година

Рецос счита,че тези резултати са постижими, в случай че секторът притегля годишни вложения от 6 милиарда евро. По думите му външен интерес има, само че той моли и за повече обществени вложения. Според него неизползваемите здания, обществена благосъстоятелност, могат да се употребяват за туристически цели.

Предизвикателства пред бранша

За да реализира мечтаните резултати, страната първо ще би трябвало да се оправи с няколко належащи казуса, счита Рецос. Едно от тях е подобряването на инфраструктурата и по-специално пристанища, яхтени портове и летища, които безспорно прибавят стойност към общия туристически артикул. Освен това страната би трябвало да подкрепи непознатите вложители, предоставяйки им по удобни условия - тук влиза казусът с проточването на процедурите за вложения и несъразмерното данъчно облагане.

" Стигнахме до дъното и започнахме да вървим нагоре, само че Гърция би трябвало да промени модела си на напредък, с цел да се концентрира върху продукта ", приключва той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР