Туризмът допринася с около 10% за брутния вътрешен продукт (БВП)

...
Туризмът допринася с около 10% за брутния вътрешен продукт (БВП)
Коментари Харесай

20% ръст на туристите в Турция - какво показват цифрите за туризма там | Правителството предвижда пристигащите чужденци да достигнат 60 милиона тази година

Туризмът способства с към 10% за брутния вътрешен артикул (БВП) на Турция. Освен това към 1,7 милиона души са работили в услугите за настаняване и хранене през 2022 година – към 5% от общата претовареност.

Чуждестранните туристи в Турция са скочили с близо 20% през първата половина на годината, съгласно публични данни от понеделник, които също демонстрират, че приходите от туризъм са се нараснали с съвсем една трета, поддържайки мощна наклонност в промишлеността, която е жизненоважен стопански източник.

Близо 19,62 милиона чужденци са пристигнали от януари до юни, сподели министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой, отбелязвайки нарастване от 19,88% по отношение на към 16,37 милиона преди година. Пристиганията единствено през юни са скочили с 11,35% на годишна база до над 5,58 милиона.

Около 1,3 млн. българи и над 1 млн. иранци са посетили Турция през първото полугодие.
Приходите от туризъм са нарастнали с 27% на годишна база до 21,7 милиарда $ през първите шест месеца, сподели Ерсой, отбелязвайки скок от повече от 11% до съвсем 100 $ на глава от популацията приход от нощувки.

„ Доходът на вечер на глава от популацията, който беше 89,2 $ през първите шест месеца на 2022 година, беше осъществен като 99,9 $ през първите шест месеца на 2023 година С други думи, има нарастване от 11,9% “, означи министърът.

„ Доходът ни на човек на вечер беше понижен до 62 $. В момента приходът е $100.

Приходите през второто тримесечие са скочили с 23,1% на годишна база до 12,98 милиарда $, демонстрират данните на Турския статистически институт (TurkStat).

Ерсой сподели, че междинната дълготрайност на престоя е намаляла, дължаща се основно на интензивните покупки на жилища от съветски жители и сезонното отдаване чартърен на тези жилища на други туристи. Той също по този начин цитира провокациите на рецесията, измъчващи света, и свиването на покупателната дарба, което води до спад на престоя в хотелите.

„ Продължителността на престоя понижава от 10,5 нощувки на приблизително 9,9 нощувки. Има стесняване от 5,7% “, сподели министърът.

Ерсой също по този начин призна, че степента на претовареност в хотелите, обслужващи групи с високи приходи, е била под упованията през първата половина на годината.
Разрушителните трусове, които удариха Югоизточна Турция при започване на февруари, и президентските и парламентарните избори съответстваха с интервала на ранните резервации, сподели Ерсой. „ Фактът, че хладното време продължи доникъде на юли, води до понижаване на резервациите в последния миг “, добави той.

Приходите от туризъм са от решаващо значение, защото президентът Реджеп Тайип Ердоган и неговото държавно управление се концентрират върху понижаване на недостига по настоящата сметка, с цел да се оправят с упоритата инфлация.

Миналогодишното цялостно възобновяване от последствията от пандемията следи брой на туристите покрай връх, генерирайки високи доходи за всички времена и накара държавното управление да увеличи годишните си прогнози.

Правителството планува идващите чужденци да доближат 60 милиона тази година, което съгласно него ще доближи 90 милиона през 2028 година Що се отнася до приходите, то планува нарастване до 56 милиарда $ тази година и 100 милиарда $ след пет години.

Чуждестранните гости са нарастнали с 80,33% до 44,6 милиона през 2022 година, малко по-малко от пика от 45,1 милиона през 2019 година Цифрата се съпоставя с 24,71 милиона визити през 2021 година и 12,73 милиона през 2020 година

Приходите през 2022 година се покачиха с 53,4% до рекордно високо равнище от близо 46,3 милиарда $, откакто продължителните резултати от пандемията на ковид се разсеяха и съветските пристигания се усилиха внезапно, откакто Москва нахлу в Украйна на 24 февруари.

Приходите от предходната година надминаха предходния връх от 38,4 милиарда $ през 2019 година, преди да удари пандемията. Цифрата възлизаше на 30,2 милиарда $ през 2021 година, откакто епидемията я понижи на половина до едвам 14,8 милиарда $ през 2020 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР