Туристите на и проблемите, които идват с превръщането на едно

...
Туристите на и проблемите, които идват с превръщането на едно
Коментари Харесай

Джипове, катъри или хора - кой е основният проблем на Рилските езера?

Туристите на и проблемите, които идват с превръщането на едно диво место в атракция за всеобщ туризъм. Това е главният проблем на едно от най-красивите кътчета на България, стана ясно след разорещен спор в студиоеот на BTV.
Преди това обаче - важдно конкретизиране: закона и заповедта на екоминистъра, тъй като не навлизат в предпазените територии. За това свидетелства репортерът Стоян Георгиев, който.
 Полицията в Кюстендил: Само на 22 август е имало джипове на Рилските езера Полицията в Кюстендил: Само на 22 август е имало джипове на Рилските езера
Няма нерегламентирано и безотговорно придвижване на джипове по Седемте рилски езера. Такова е имало за малко в събота, само че обстановката е по...
„ Качват се толкоз хора, колкото е допустимо да поеме лифта, и колкото могат да качат джиповете, които също се възползват от това, че толкоз хора чакат и не могат да се качат. “ През последните дни доста се говореше за това, че джипове не престават да возят, макар заповед на министъра, за джипове, които возят до естествения парк, продължи репортерът. " Те возят по горски пътища и не стигат до предпазените територии. Те в действителност не правят нарушавания. Сега дали има нарушаване от позиция на това по какъв начин е проведен превозът – това е различен въпрос, сподели той. Но в случай че приказваме за джипове в естествения парк – не, джипове в него не се движат. Те стигат до табелата на парка, което е на 800-900 м от местото, където лифтът оставя туристите. Така че е някакъв компромис за всички, които не желаят да чакат на опашката на лифта и не желаят да вървят пеш ", изясни той.
Кой замърсява повече и лифтът има ли връзка със заблатяването на Рилските езера?

„ Има извънредно интензивно заблатяване и затлачване на езерата вследствие на ерозията. Най-просто казано това са всичките наши обувки. Ние унищожаваме тревната настилка, а по-късно дъждовете отнасят почвата до твърда канара. Всичката тази маса, тя е тонове почва, в действителност отива в езерата “, изясни екологът Александър Дунчев.
Според него казусът е в увеличеният брой туристи, които неумишлено унищожават сходни терени, по тази причина би трябвало да се ограничи туристопотока на мястото, акцентира той.
 Проверка на Рилските езера: Джиповете извозват хора, а полиция пази формалния маршрут Проверка на Рилските езера: Джиповете извозват хора, а полиция пази формалния маршрут
Отново опашки на лифта за Рилските езера. Този път те били сутринта и сега се минавало бързо. Въпреки възбраната и сигналите от съб...
Лифтът на Рилските езера спомага за увеличение на този поток от хора. Според Дучев той е с изтекла оценка за влияние върху околната среда и с изтекло позволение за градеж, за което били подадени десетки тъжби и сигнали от еколози до способените органи.
Отговори му Мирослав Калугеров, шеф на " Национална работа за запазване на природата " в Министерство на околната среда и водите, съгласно който по тематиката се спекулира: " Европейската комисия е стартирала наказателна процедура, която след това е била спряна. Очевидно и българските, и европейските институции в годините обратно не са открили нелегално строителство ".
Според Калугеров се измества тематиката единствено с фокус региона на Седемте рилски езера, а в действителност обиден е целият ареал - да вземем за пример - региона на Безбог, където обстановката е същата, т.е. обгръща територията на целия Национален паркт " Рила ".
" Има ерозионни процеси ", сподели той,но... " Най-големият проблем основават конете и катърите , които превозваха хранителни артикули и вода до хижа Иван Вазов. След това този бизнес прерастна в качване на туристи по Сухия чал нагоре. тези коне със своите подкови вършат предпоставки за сериозна ерозия. Това от едни маратонки не може да стане, без значение какъв брой пъти се мултиплизират. Хората не провокират толкоз ерозия, колкото селскостопанските животни ", безапелационен беше Калугеров.
 Напук на възбраната джиповете отново се качват на Рилските езера Напук на възбраната джиповете отново се качват на Рилските езера
Джипове с туристи още веднъж потеглиха към Седемте рилски езера макар възбраната на екоминистъра Емил Димитров. При качването на лифта Пио...
Министерство на околната среда и водите за лифта и хората: „ Годишният мониторинг демонстрира, че няма смяна във физическите и химическите параметри на водите . Това се удостоверява и през днешния ден. От 2007 година се вършат подобен вид проучвания и се взимат проби от езерата и до ден сегашен няма смяна в характерностите на езерата ", сподели още Мирослав Калугеров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР