Туристическият сезон 2021 г. показа възвръщане жизнеспособността на туристическия сектор.

...
Туристическият сезон 2021 г. показа възвръщане жизнеспособността на туристическия сектор.
Коментари Харесай

Прекрояват мерки в туризма според нивата в плана за коронакриза

Туристическият сезон 2021 година сподели възвръщане жизнеспособността на туристическия бранш. Има 2,5 млн. туристи единствено за май, юни и юли, само че има незабавна нужда от повишение на имиджа на специалностите в бранш Туризъм.

Това съобщи по време на чуване за осъществяването на ограниченията и тактиката на министерството за подкрепяне и възобновяване на туристическия бранш в резултат на пандемията от ковид министърът на туризма Стела Балтова . Инициативата за чуването е на някогашния министър от мандата на ГЕРБ, а в този момент народен представител Николина Ангелкова.

И до през днешния ден към момента в туризма се извършват антикризисните политики и ограничения, които бяха признати от държавното управление на Бойко Борисов, сподели Николина Ангелкова. По думите й, " популизмът е рисков по време на рецесия, нужни са съответни дейности и ограничения, които да подкрепят бранша в тази рецесия ".

Мерките

Относно ограниченията Балтова уточни, че в мандата на служебния кабинет са готови известието на третата фаза на държавната помощ и е повишен таванът на помощта за всяка компания, а в трета фаза са планувани облекчени условия за кандидатстването . Министърът разясни, че това към този момент ще се прави напълно по електронен път. В рамките на помощта в допълнение е дадена опция за даване на поддръжка по тази скица и на предприятия, които към 31 декември 2019 година към този момент са били в затруднено състояние , в случай че те не са обект на процедура в групова неплатежоспособност.

Стела Балтова изиска мярката 9% Данък добавена стойност за всички браншове в туризма да се приложи до края на 2022 година Дадена бе за образец и мярката 60/40, която е с нов дизайн, мярката за опазване на заетостта 80/0 планува да се покрива 80% от осигурителния приход на засегнатите лица, като ще се поемат 80 % от осигурителните вноски от страна на работодателя. Тази мярка е разширена с включване и на самоосигуряващите се лица.

За екскурзоводите - министърът на туризма даде обещание безплатна финансова помощ, като самонаети лица въз основата на най-малък средномесечен приход от 2019 година Очаква се да има ограничения за покриване на оперативни разноски на база % върху сумата на спада от приходите 2020 към 2019 година на средномесечна основа, което се чака да компенсира и сезонните бизнеси.

Стела Балтова разясни какво се случва съгласно Плана на Здравното министерство, равнище три и равнище четири, когато туризмът няма да може да работи обикновено.

Тогава е планувано да важи новият дизайн на мярката 60/40, дотацията от 35 евро на седалка, при равнище 4 - къщи за посетители ще са отворени при специфичен режим , заведения за хранене и кафенета ще доставят единствено по домовете, мярката за заетостта ще е комбинирана - при над 50% спад ще се ползват ограниченията 80/0, 60/40, 50/50 при 20-30% спад.

Нови контракти за концесионерите

В отговор на въпрос за концесионните контракти на плажовете това лято, министърът на туризма предложи да има специфична уговорка за цени с концесионерите и наемателите, с цел да се отдават те на хотелиерите.

Тя даде за образец, че в " Слънчев бряг " и " Златни пясъци " към 70 - 80% от плажната територия се преотдава от концесионера на хотелиери, защото са ги продали в предплатените си пакетни услуги, само че се преотдават на надалеч по-високи цени от тези в договорите. Промяната би трябвало да е заложена в Закона за туризма, който да разрешава гъвкаво прогнозиране на цените.

Концесионерите са получили понижение към 50% или нулеви цени, а ги отдават на хотелиерите на по-високи цени, само че това са връзки сред частни субекти, в които страната няма право да се намесва. Затова Балтова изиска специфична уговорка в договорите.

Хотели за карантинирани

Министърът на туризма Стела Балтова разяснява още хотелите за карантинирани на морето - в к.к. " Албена " и Несебър, като разгласи, че ведомството е в развой на договаряне на такива места, в това число и в София, поради прогнозите за развиването на епидемиологичната конюнктура.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР