Туристическият бранш не е единодушен в оценката си за сезона

...
Туристическият бранш не е единодушен в оценката си за сезона
Коментари Харесай

Хотелиер: При мен няма няма заплата на неквалифициран работник под 1000 лв.

Туристическият отрасъл не е единомислещ в оценката си за сезона това лято по родното Черноморие. Някои го дефинират като слаб, други са удовлетворени, като регистрират значителен растеж на туристите. Но всички са безапелационни – войната в Украйна, неизвестността и инфлацията вършат невероятно всяко обмисляне, а и не е ясно дали бизнесът им е на облага или на загуба около галопиращите цени на пазара.

Според допитване на Българската асоциация на експертите в мениджмънта на хотели през първото полугодие на тази година доста дребна част от хотелиерите могат да се похвалят с растеж на приходите, който да е по-висок от инфлацията. Същевременно 43% от тях са били принудени да покачат сред 10 и 20% цените на услугите си.

Веселин Налбантов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и притежател на хотел в Слънчев бряг, твърди, че хората са " ошашавени от хаоса с цените ", а това е сериозен стрес за бизнеса му. " Например сега ВИК Бургас завиши цената на водата двойно. Те споделят, че е с 60%, а на процедура растежът е с съвсем 100%, да не приказваме за неизвестността към газа… ", изяснява хотелиерът пред БНР.

" При мен почиват англичани, румънци, поляци, чехи, имаме и някой различен германец. Преди работих най-вече с немци, в този момент няма такова огромно количество. Румънците и поляците компенсират неналичието на посетители от Русия, а руснаците бяха прелестни клиенти! Някои настояват, че при нас има и украинци, само че няма такива. Те са във война. Всъщност войната най-вече вреди на нашия отрасъл. ", добави Налбантов.

Недостигът на личен състав е тревожна наклонност, която съществено се задълбочи около пандемията. Налбантов обаче не е склонен, че повода е ниското възнаграждение:

" Непрекъснато се приказва, че не плащаме, а плащаме доста повече, в сравнение с можем да изкараме. Ще ви направя една дребна сметка. През 1989 година Слънчев бряг беше потопен в растителност и с едвам 38 хиляди кревати. В момента курортът разполага с 500 хиляди. За обслужването на тези кревати са нужни десетки хиляди служащи. Ние от кое място да ги вземем? ", пита Налбантов.

По думите му при него няма заплата на неквалифициран служащ под 1000 лева В момента в хотела му работят хора от Киргизстан и Украйна. Миналата година наел личен състав от Сенегал.

" Но това са краткотрайни служащи и е вървене по тъгите. Плащам им и самолетните билети и ми излиза даже по-скъпо от това да наема българи ", твърди хотелиерът.

Въпреки положителната претовареност по Черноморието това лято, хората в сектора не са сигурни дали до края на сезона няма да са на загуба. Причините са освен войната, инфлацията, дефицитът на личен състав, газовата рецесия и прочие, само че и нестабилната политическа конюнктура в страната ни.

В миг, когато секторът се нуждае от решителна и ефикасна поддръжка от страната, България още веднъж е със служебно държавно управление, на прага на следващите парламентарни избори с непредвидим излаз. Налбантов и сътрудниците му чакат след изборите Министерството на туризма най-накрая да бъде управлявано не от политическа фигура, а от представител на сектора, който да е наясно с действителните проблеми в бранша.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР