Туристическа обиколка Из дебрите на изкуството, свързано с Пловдив -

...
Туристическа обиколка Из дебрите на изкуството, свързано с Пловдив -
Коментари Харесай

Туристическа обиколка: Из дебрите на изкуството, свързано с Пловдив

Туристическа обиколка " Из дебрите на изкуството, обвързвано с Пловдив " - тази опция се дава на пловдивчани и гостите на града.

Днес маршрутът беше книжовен. Любопитните посетиха значими места, отразени в творчеството на огромните ни поети и писатели от разнообразни генерации.

Предстоят обиколки в света на изобразителното изкуство, както и в спомените за вековния град.

Къде е стоял и какво е виждал френският стихотворец Алфонс дьо Ламартин, когато през 19-и век е описал Пловдив като възхитително място? Къде се срещат Продан Тишков-Чардафон и Захарий Стоянов?

От кой рид изхвърчат героите на Недялко Славов и кое е обичаното място на пловдивската бохема? Това са част от тематиките на литературния маршрут, а гидове са докторът по относително литературознание и философия Младен Влашки и обичаният артист от пловдивския спектакъл Петър Тосков.

" Хората ще могат да видят пространството и неговия облик в литературата. И по този начин ще минем през разнообразни епохи от времето на Ламартин до днешно време малко размесено нехронологически по този начин, както живеят пластовете в Пловдив ", съобщи преподавателят доцент Младен Влашки.

" Смисълът на тези направления е това, че даже пловдивчани не подозират, че Иван Вазов или Димитър Кирков или Добромир Тонев или Здравко Попов от разнообразни генерации са писали тъкмо за това място ", добави артистът Петър Тосков.

Прочетените на място стихове и фрагменти от романи са събудили интереса към нови заглавия, изясняват участниците.

" Видях въпреки това градът, разказан в литературата на нашите модерни създатели, което за 1 инженер като мен в действителност е нещо доста ново друго. Обичам да чета и ето ми тласък за четенето на идната книга ", сподели още Боряна Пачеджиева.

Утре маршрутите са свързани с изобразителното изкуство и ще показват Националните есенни изложения на Пловдив.

Репортер: Росица Колева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР