Турхут Исмаил - българинът мюсюлманин, който реставрира християнски храмове в

...
Турхут Исмаил - българинът мюсюлманин, който реставрира християнски храмове в
Коментари Харесай

Кауза! Мюсюлманин строи и реставрира църкви в цяла България

Турхут Исмаил - българинът мохамеданин, който реставрира християнски храмове в цяла Югоизточна България. 45-годишният строителен бизнесмен от години вдъхва нов живот на православни храмове. Негова идея е опазването на паметниците на културата, описват от Нова телевизия.

 

С годините броят на избавените от съсипия храмове в цялата страна пораства. В родното си село Искра Турхут съумява да реставрира църквата благодарение на починалия към този момент проф. Божидар Димитров. Възстановяването на храмовете обаче се оказва нелека задача и поради разнообразни административни компликации.

 

Докато първите храмове той гради с дарения и помощ от другари, със подпомагане на сливенската митрополия, към този момент се включва и в планове с еврофинансиране. Реставрирал е и един католически храм и се надява някой ден да построи и джамия, и синагога.

 

Турхут Исмаил обича историята и смята религията за сплотяваща мощ, наричана с разнообразни имена. „ Вярващият човек почита другия набожен, без значение от религията. Няма такова нещо като неприязън сред мюсюлмани и християни ”, безапелационен е той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР