Тур Хейердал нееднократно е доказал, че за волята и мечтите

...
Тур Хейердал нееднократно е доказал, че за волята и мечтите
Коментари Харесай

Прогресът е способността на човек да усложнява простото - ТУР ХЕЙЕРДАЛ

Тур Хейердал неведнъж е потвърдил, че за волята и фантазиите няма невъзможни неща, а делата му са въодушевили стотици други да поемат по неговите стъпки, посвещавайки живота си на природата и разбирателството сред хората.

Прочува се с експедицията със сала „ Кон-Тики “ през 1947 година, когато пропътува към 8000 км за 101 дни от Южна Америка до островите Туамоту. Остава в историята с лодките, които построява, и с вниманието, което обръща на културния продан.

Тур Хейердал прави проучвания върху античното корабоплаване, като насочва вниманието си към античните тръстикови лодки, направени от папирус. Тези лодки са били считани за неспособни на прекосяване през Атлантическия океан, защото се считало, че тръстиковите лодки ще се изпълнят с вода след по-малко от две седмици във вода.

Хейердал обаче счита, че актуалната просвета подценява античните плавателни съдове и се пробва да им потвърди своето съмнение образно. През 1969 купува 12 тона папирус и дружно с специалисти построява кораб по античен жанр. Резултатът е 15-метрова лодка, която е спусната в античното финикийско пристанище Сафи в Мароко.

В духа на съдействието, Хейердал потегля под флага на Организация на обединените нации дружно със седем души от седем страни. Папирусовата лодка „ Ра “ изминава 5000 км за 56 дни, до момента в който не е изоставена заради бурите и минусите в структурата. Само една седмица оставала до идването в Барбадос.

Десет месеца по-късно Хейердал повтаря опита, само че този път с 12-метровата „ Ра II “. С тази лодка той прекосява най-широката част (6100 км) на Атлантика за 57 дни – от Сафи до Барбадос. Теорията, че средиземноморските плавателни съдове, издигнати преди Колумб , не биха могли да прекосят Атлантика, е разрушена.

Хейердал потвърждава също по този начин, че античните египтяни биха могли да поддържат връзка с Южна и Северна Америка.

В последвалите години Хейердал води доста други експедиции, в това число по р. Тигър (1977). Лодката му се споделя „ Тигрис “ и с нея той би трябвало да покаже, че цивилизацията от индуската котловина в Индия би могла да е имала търговски/миграционни връзки с Месопотамия.

„ Тигрис “ е изгорена от Хейердал в Джибути на 3 април 1978 в символ на митинг против войните към Червено море и Африканския рог. 

През 1993 идва на Канарските острови, където разкопава няколко хълма и намира пирамиди, издигнати от гуанчите – античен народ, избит от испанците през 15 век.

През 2001 води археологическа експедиция в Русия, с цел да потвърди хипотезата, че прадедите на актуалните норвежци са пристигнали от крайбрежията на Азовско море.

След като схваща, че страда от рак на мозъка, Хейердал се отхвърля от здравна помощ и се прибира в дома си в село Кола Микари в покрайнините на италианския град Андора, провинция Савона на район Лигурия.

Там той умира по време на сън на 18 април 2002 на 87-годишна възраст.

За да не се напрягаме, ние използваме мотори за колела, лодки, косачки, електрически самобръсначки и четки за зъби. Работим изключително. с цел да плащаме всички тези предмети, по-късно тичаме при доктора, тъй като сме се преработили, преяли и натрупали стрес.

Прогресът е способността на човек да усложнява елементарното.

Има напредък тогава, когато древен дъб е отсечен, с цел да се направи място за пътен знак.

Човек е плебей на дребен механизъм, който отмерва времето и твърди: време е да направиш това и това, побързай, не се бави!

Телевизорите, реактивните самолети, космонавтите ни оказват помощ да свием нашата планета до такава дребна сферичка, че скоро народът няма да има място да се обърне. Земното кълбо на нашите предшественици от дълго време го няма. Някога светът е изглеждал неограничен, а през днешния ден можем да го облетим за девет минути.

Човек може да завоюва всички борби с природата, с изключение на последната. Ако завоюва и нея, той ще погине.

Историята на човечеството може да се показа в преиначен тип единствено тъй като по-ранните хора не са могли задоволително деликатно да съхраняват документите си.

Да се научиш да пишеш е елементарно, да изобретиш книжовност – доста мъчно.

Учените се крият зад термини, с цел да скрият от хората, че не знаят отговора.

Не е героично да следваш заповеди. Героизъм е, когато хората поради личната си воля и мощ, са подготвени да жертват живота си за една концепция.

В един кръг от милионери рядко можеш да видиш благополучен човек.

Граници? Никога не съм ги виждал, само че съм чувал, че съществуват в мозъците на болшинството хора.

Хората би трябвало да живеят свободни, неусещайки границите.

Когато лежиш с някого под звездите и знаеш, че дружно ще се отправите към дъното на океана или ще доплавате до далечни крайбрежия, ти става по-лесно да проявиш приемливост към гледната точка на другия, в сравнение с когато седите от двете страни на границата, забили взор във вестника или тв приемника и поглъщайки деликатно подбрани изречения.

Не имам вяра, че войната е решение, на който и да е спор.

Омразата е за тези, които изпитват възприятие за виновност.

Ние всички сме в една лодка.

Всяка една минута бъдещето се трансформира в минало.

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР