„Тук сме от 11 години, заради красивата природа, чистия въздух

...
„Тук сме от 11 години, заради красивата природа, чистия въздух
Коментари Харесай

Защо Лий и Мели зарязаха Обединеното кралство и вече 11 години живеят в родопското село Любино

„ Тук сме от 11 години, поради красивата природа, чистия въздух и спокойствието, положителния комшулук, което го няма в огромния град ". С тези думи ни посрещат 52-годишният англичанин Лий Маундър и приятелката му Мелани Кобън в ардинското село Любино. Това са и част от аргументите, поради които са решили да изоставен Обединеното кралство и да се заселят в сърцето на Източните Родопи. Купили къщата с голям двор преди 11 години. Направили главен ремонт. Всяка година засаждат плодове и зеленчуци в градината си. Отглеждат кокошки, имат и зайци, написа 24rodopi.com. „ Природата тук е неповторима, а Родопите са най-красивото място в света. Приятно ни е всяка заран да виждаме изгрева на слънцето, а вечер залеза. Искаме тук да изкараме старините си измежду тази необикновено красива природа ", споделят Лий и Мели.

Вече са научили да приказват както български, по този начин и турски език. „ Живеехме покрай Лондон. Почти всеки ден вали дъжд, няма слънце. Дойдохме през 2006 година. Харесахме Любино и купихме тази къща. До 2010 година идвахме единствено през лятото, само че по-късно останахме за непрекъснато. Местните хора са доста благи, сърдечни и дружелюбни хора, изключително бай Рафет, бай Шакир ", споделя Лий.


Той е компютърен експерт и посредством преносимия компютър си върти бизнес в Англия. През свободното си време обича да върви за риба на река Арда. Кметът на Любино Съдкъ Ахмед показа, че доста чужденци демонстрират интерес към закупуване на парцели в селото, поради красивата природа и чистия въздух. Тук и в Латинка живеят шест фамилии от Англия и Холандия.

„ Местните хора са в прелестни взаимоотношения с тях. Вече не ги считаме за чужденци, те станаха наши другари, съседи. Присъстват на всички значими мероприятия, които се организират в селото ", споделя Ахмед.
Любино се намира на 55 км от общинския център Ардино и е най-отдалеченото село в региона. Тук се намира най-старата джамия в района. Повечето от жителите на Любино и Латинка са в Ардино, Кърджали, Асеновград или в Турция. Основният занаят в двете села е отглеждането на животни и събирането на диворастящи гъби. Стопаните отглеждат по няколко крави.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР