Тук съм, за да помогна да се спре сечта, която

...
Тук съм, за да помогна да се спре сечта, която
Коментари Харесай

Броят отсечените дървета в Боровата гора над Сопот

Тук съм, с цел да оказа помощ да се спре сечта, която от един месец се прави в Боровата гора край Сопот. Тя e белият дроб на нашия град. Това съобщи доктор Людмила Гоцева, която дружно със брачна половинка си инж. Николай Петков се отзоваха на поканата на Държавно горско стопанство - Карлово да се срещнат със експерти от Регионална дирекция по горите и РИООСВ - Пловдив в местностите, където се прави сечта.

Това е следващата среща с поданици на Сопот, която Държавно горско стопанство провежда на терен, а първата бе на 16 януари в залата на Общинския съвет. Срещу сечта в Боровата гора бяха събрани 800 подписа, а писмото с тях изпратено на Министерството на земеделието и храните. В резултат бяха осъществени три инспекции, протоколите и мненията от тях ще бъдат подготвени до края на седмицата. Сечите се правят по лесоустройствен план, одобрен през 2014 г.  Спазени са  всички нормативни условия, съобщи шефът на Държавно горско стопанство Карлово Златю Кличев.

Според Людмила Гоцева и Николай Петков след сечта ще стартира ерозия на почвата, ще тръгнат свлачища, наводнения, ще изчезне водата.

Николай Петков съобщи, че не познава хората от гражданския комитет, определен на събранието на 16 януари във връзка идна сеч, както и  и че не има вяра тези хора да могат да защитят ползите на Сопот, защото не били локални. Какво да вършим, би трябвало да се съобразим с мнението на експертите. След като желаят да се унищожи тази гора, да я унищожат, ние какво да създадем, съобщи още Петков.

Повече от час двамата жители от Сопот обикаляха Боровата гора над Сопот дружно с управлението на Държавно Горско стопанство - Карлово, на Регионална дирекция на горите и специалисти от РИООСВ - Пловдив. Те разясниха всяко отсечено и маркирано дърво, както и размера на дейностите в гората.

Надявам се да се срещнем още веднъж тук след 10-ина години и тогава ще видите по какъв начин гората ще е станала по-силна, по-жизнена, изпод ще има подраст,  разясняваше Златю Кличев.

Както „ Марица “ към този момент писа лесоустройственият план предвижда  оформяне на противопожарна просека в гората. Тя ще е с дължина към 900 метра и ширина 10 мета. По нея няма да минават противопожарни коли, лесоустройственото мероприятие е с цел да даде опция възможен върхов пожар да бъде свален на земята и да се гаси по-лесно и по-бързо. Лесовъди и специалисти сподели лист на пожарите в Боровата гора през последните години и обосноваха нуждата от сечта.

Надявам се със заключенията на  всички институции, които правят инспекциите, хората да схванат, че не сме неприятните. Ние оказваме помощ на гората. Това е нашата специалност. Гората се нуждае от тази сеч, изясни Кличев.

Държавно горско стопанство - Карлово извършва действия, планувани още през 2014 година, съобщи Мирослава Велинова, заместник-директор на Регионална дирекция по горите - Пловдив. При осъществената от нас инспекция в петък установихме, че технологията, по която се правят противопожарната и отгледната сеч, отговаря  на това, което е планувано по горскос%
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР