Тук съм в София да споделя голямото приятелство с България

...
Тук съм в София да споделя голямото приятелство с България
Коментари Харесай

Заев: Коридор номер 8 е приоритет, ще решим спора за името


Тук съм в София да споделя огромното другарство с България след подписването на Договора за другарство. Република Македония потвърждава съществено водачество по пътя на евроинтеграцията на Западните Балкани, които имат предпочитание да бъдат част от Европейски Съюз. Това съобщи министър председателят на Македония Зоран Заев в София, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Премиерите от Западните Балкани високо ценим напъните на българското държавно управление и председателство за Западните Балкани, това е почтено за почитание. Правителството на България показва съществено водачество в района за евроинтеграцията на Западните Балкани. Аз съм уверен, че жителите на всички 6 страни високо ще оценят напъните на България, в това число министър председателите и президентите, които бяхме през днешния ден тук. Защото е заслужен за почитание и фактът, че България отделя съществено внимание за своите съседи и другари, акцентира Заев. Знаете, Бойко Борисов е удобен човек, желае да приказва за съответни неща – планове и пари. Всичко това, несъмнено, зависи от това до каква степен районът е квалифициран, изясни Заев. Той акцентира, че Република Македония е готова със своите планове. Ние даваме приоритет на Коридор номер 8 и използваме и средствата на европейската банка за правата от Крива Паланка до българската граница и получихме 70 млн. грант за това нещо. Вече приказваме и с Европейска банка за възстановяване и развитие, с цел да получим идващия транш за свързването на София и Скопие с жп линия, безусловно до Черно море. Също работим и за правата от Кичево до Лин, Албания, което на процедура ще свърже Адриатическо с Черно море. Целта е целият този район да бъде отворен. Да дадем съществени вероятности на жителите на България, Македония, Албания, несъмнено и на Косово, Сърбия и Гърция, на всички от този район, означи македонският министър председател.

Говорихме и за оптичната инфраструктура, имаме подготвена документи и за газовите връзки през Струмица и Гевгелия, което е част от контракта, който подписахме с България. Знаете през март, април чакаме понижение на роуминга сред България и Македония. На мен ми е изключително прелестно за това, че през днешния ден взехме значими решения, от които виждаме, че се дават съществени вероятности за Балканите, за пълноправно участие в Европейски Съюз. Председателят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер заяви две значими решения – да има съществени фондове за Балканите, с цел да има по-добра съгласуваност в района и цялата инфраструктура изобщо. Има поддръжка за цифровата стратегия. Самият Юнкер съобщи, че до момента е бил другар, а в този момент е предан на Балканите и препотвърден другар на Балканите. Ние ще продължим да работим с Европейски Съюз, с цел да потвърдим, че Балканите са едно хубаво място и че може да дадем доста неща и на европейското семейство и че няма причина да се опасяват от Балканите, тъй като ние имаме вяра в европейските полезности и ние можем да бъдем техен добър сътрудник, безапелационен е Заев.

По отношение на договарянията за името на Македония, Заев сподели, че това продължава към този момент 25 години. „ Това не е елементарен въпрос, в случай че беше елементарен, до момента някой да го е решил. Вярвам, че в този момент имаме най-големия късмет този въпрос да бъде решен. Положителното отношение на премиера Ципрас, както и на водачите на опозицията и на останалите политически играчи, демонстрират, че имат предпочитание да се реши този въпрос, това ми дава съображение да считам, че ще стигнем до решение. Аз съм уверен, че за положителното на жителите и на Гърция и на Македония този въпрос би трябвало да бъде решен. Аз чакам това да се случи преди срещата на върха на Европейски Съюз през юни, когато чакаме да получим дата за започване на договаряния и чакам до тогава казусът да бъде към този момент решен. Това не значи, че не може да го решим и през март – колкото по-рано, толкоз по-добре, акцентира Заев.

Добър образец в тази посока са взаимоотношенията сред България и Македония през последните 7 месеца. Търговията се е нараснала с 12%. Вижте какъв брой планове има сред двете страни. Имаме съдействие сред министерствата на защитата и на вътрешните работи в битката с тероризма, както и в сигурността. Надявам се такива да бъдат връзките ни и с Гърция, сподели Заев.

Няма да встъпвам в детайлности във връзка с договарянията за името, при всички положения би трябвало да бъде определена позиция, която ще удостовери обстоятелството, че Република Македония е една част от историческа Македония – освен това северната, горната й част на тази историческа Македония и се надявам, че всеки ще зачете достолепието и идентичността на тези обстоятелства, и задно с това ще резервира достолепието и идентичността на своите съседи, в името на бъдещото партньорство, сподели още Зоран Заев. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР