Тук са нощували Чембърлейн и кралица Елизабет Втора, Далай Лама,

...
Тук са нощували Чембърлейн и кралица Елизабет Втора, Далай Лама,
Коментари Харесай

Там Брежнев блъсна своя мерцедес, а Далай Лама спа на пода


Тук са нощували Чембърлейн и кралица Елизабет Втора, Далай Лама, Михаил Горбачов и редица други бележити персони. Хотелът " Петерсберг " край Бон е удивително място с богата и забавна история.

Този гранд хотел гордо се извисява над сантименталната котловина на Рейн край някогашната столица на Германия - Бон. През дългата си история той е посрещал доста короновани особи, държавни ръководители и всевъзможни звезди. В него е живял Невил Чембърлейн, е направил там първите си дипломатически стъпки като канцлер на Федерална република Германия (ФРГ), е блъснал дарения му мерцедес, а Далай Лама е спал в стаята си на пода.

Петерсберг, рисуван от Вилхелмине Пруска (1799-1882)

Дълго време " Петерсберг " беше държавна резиденция, в която бяха настанявани формалните посетители на немското държавно управление. Макар, край Бон постоянно се организират значими политически срещи и интернационалните събития. „ Петерсберг “ разполага със лична хеликоптерна площадка и разрешава да се взимат всевъзможни строги ограничения за сигурност. От 2013 до 2018 година е изработен главен ремонт за 35 милиона евро – тогава беше открит и дребен музей, отдаден на историята на „ Петерсберг “.

Поглед към Рейн и Бон от връх „ Драконовска канара “ (Drachenfels) в Седмогорието (Siebengebirge)

Когато хотелът не е запазен за значими интернационалните срещи и събития, той е отворен за посетители – всеки може да си наеме стая, да го посети за обяд, да изпие едно кафе с торта или просто да се полюбува отвисоко на прелестната панорама към долината на Рейн и Бон в подножието на хълма.

Първият хотел в Седмогорието

Хотел „ Петерсберг “, построен в жанр неоренесанс, е открит през 1892 година. Сред гостите тогава са немската императрица Августа Виктория, кралицата на Швеция и Норвегия София, сръбският крал Александър Първи и други Рейнската романтика тогава е привличала доста знатни и богати хора, само че единствено тя не е била задоволителна гаранция за триумфа на хотела.

Снимка на хотел „ Петерсберг “ от към 1900-та година

Първият притежател на хотела среща компликации и през 1911 година го продава на Фердинанд Мюленс – представител на богата локална династия, която създава фамозния кьолнски одеколон " 4711 ". Той уголемява комплекса, преустройва го в жанр необарок и основава условия за санаториално лекуване и отдих, както и за провеждането на конференции.

Само няколко месеца след повторното му разкриване през 1914 година избухва Първата международна война и хотелът остава затворен за цели 6 години. А след края на войната в него са настанени краткотрайно английски бойци.

През 1930-те години комплексът се назовава „ Курортен хотел Мюленс “

Между двете международни войни хотелът е преустройван и разширяван няколко пъти. През 1938 година в него е настанен английският министър председател Невил Чембърлейн, дошъл за договаряния с Хитлер, който остава да нощува в хотел „ Дреезен “ на отсрещния бряг на Рейн. На срещата, извършена на 23 септември, Чембърлейн се пробва да се контракти с Хитлер за ориста на Судетската област в Чехословакия.

" Петерсберг " след Втората международна война

След края на войната в хотела са настанени висшите комисари на западните страни победителки във войната. На тази фотография от есента на 1949 година първият канцлер на Федералната република Конрад Аденауер напуща „ Петерсберг “ след договаряния с представителите на Съединени американски щати, Англия и Франция, отдадени на пълномощията на новите немски управляващи и суверенитета на държавното управление на Западна Германия.

21 септември 1949 година: одеве определеният първи канцлер на Федерална Република Германия Конрад Аденауер излиза от хотела след водени договаряния

През 1952 година висшите комисари напущат „ Петерсберг “, а две години по-късно хотелът още веднъж отваря порти. Но предназначението му е променено – употребява се за настаняване на високопоставени непознати посетители и за държавни приеми. През 1955 година в Бон идва. Фотографията по-долу е запечатала брачната половинка му Сорая дружно с президента на Германия Теодор Хойс по време на държавния банкет в хотел „ Петерсберг “ в чест на иранския посетител.

Втората брачна половинка на Пахлави – Сорая дружно с президента на Федерална Република Германия Теодор Хойс

Историческа аудиенция на английската кралица

През 1965 година " Петерсберг " посреща Елизабет Втора. За чая на кралицата тогава носят вода от Лондон, както и кралските сребърни принадлежности за формалния банкет. Това е и първото посещаване на във Федералната република и въобще първото държавно посещаване на английски монарх в Германия от 1909 година насам. След това ще последват още три публични визити на кралицата -  през 1992, 2004 и 2015 година.

Кралица Елизабет II и принц Филип приветстват немския президент Хайнрих Любке и брачната половинка му Вилхелмина Любке в хотел „ Петерсберг “

Тази първа аудиенция на кралицата продължава цели 11 дни, през които тя и принц Филип посещават Бон, Мюнхен, Щутгарт, Кьолн, Дюселдорф, Западен Берлин, Хановер и Хамбург.

Специално за Брежнев

Независимо че е средище на  разнообразни интернационалните събития, хотелът по този начин и не съумява да стане печеливш през първите следвоенни години и през 1969 още веднъж е затворен. Откриват го отново през 1973 година, само че за малко – особено, с цел да настанят в него руската делегация по време на визитата на генералния секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз Леонид Брежнев, който в „ Петерсбрег “ се среща с немския канцлер.

18 май 1973 година: Леонид Брежнев и Вили Бранд в хотел " Петерсберг " край Бон

По време на престоя си в „ Петерсберг “ руският началник получава подарък от немското държавно управление – нов Мерцедес 450 SLC. През нощта Брежнев взема решение да тества новата си облага, само че на един завой в комплекса блъска колата в едно дърво. Самият Брежнев се отървава без да пострада съществено, само че мерцедесът е сплескан.

19 май 1973: Леонид Брежнев зад кормилото на одеве подарения му Мерцедес 450 SLC

" Петерсберг " след обединяването на Германия

През 1979 година, по гледище на тогавашния канцлер, хотелът става федерална благосъстоятелност и е осъвременен. Реконструкцията продължава към 10 години. През ноември 1990 година комплексът посреща, който става първият непознат държавен началник, посетил към този момент Обединена Германия.

10 ноември 1990 година: Михаил Горбачов в хотел „ Петерсберг “ - дружно със руския външен министър Едуард Шеварднадзе и немския му сътрудник Ханс-Дитрих Геншер

През 1990-те години по листата с гостите на хотела към този момент може да се сформира указател „ Кой кой е в международната политика “. Сред тях са японският император Акихито, президентът на ЮАР, американският президент Бил Клинтън и доста други.

1994 - Бил Клинтън, Хелмут Кол и техните съпруги в хотел " Петерсберг "

През 1994 година в хотела отсяда духовният лидер на тибетските будисти Далай Лама XIV. По негова молба от стаята му е изнесено леглото, защото Далай Лама предпочитал да спи на пода. Тогава тибетският лидер идва в Бон, с цел да приказва пред Комисията по правата на индивида на Бундестага, само че срещата се отсрочва и се организира година по-късно.

Април 1994: Далай Лама по време на конференция в хотел „ Петерсберг “

През 1999 година хотелът посреща и водача на Организацията за избавление на Палестина Ясер Арафат. Той дойде в Германия, с цел да разиска хода на близкоизточния кротичък развой. Заради неговата аудиенция хотелът е опразнен и е подложен под засилена защита. Също при оптимални ограничения за сигурност през 2001 година в " Петерсберг " е извършена първата интернационална конференция на Организация на обединените нации за Афганистан.

Февруари 1999 година: Ясер Арафат и немският вътрешен министър Ото Шили в хотел „ Петерсберг “

В комплекса има бароков параклис, издигнат от цистерциански монаси от прилежащото абатство и осветлен през 1764 година В параклиса се организират сватбени церемонии, като тази на състезателя от Формула 1 Михаел Шумахер през 1995 година. Тъй като тогава дроновете към момента не са били познати, папараците са разчитали на фотоси от особено наети хеликоптери и балони с парещ въздух...

1995 година: гостите на сватбеното празненство на Михаел и Корина Шумахер



Разгледайте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР