Тук, на Земята обаче няма да е зле до всеки

...
Тук, на Земята обаче няма да е зле до всеки
Коментари Харесай

Бог ли да пази пасажерите на БДЖ от убийци и вандали?

Тук, на Земята обаче няма да е зле до всеки пътник да има назначен по един надзирател. За да може охранителите, без значение дали са от полицията, жандармерията, от самата железница или пък от частна компания, да опазят мирните пасажери от експанзията и простотията на немирните убийци и вандали. Подобна утопична концепция се ражда след всеки следващ случай, в който някой пийнал или просто принудител скача и ръга с нож или други подръчни средства за ликвидиране единствено, тъй като са му създали забележка да не пие, да не мърси, да си смъкна краката от седалките и впрочем гаменщини. Такова нападение се случи още веднъж през вчерашния ден във влака от София за Бургас.

БДЖ обаче си прави оглушки и не ускорява контрола най-малко в рисковите 70-80 композиции,

както настояват хора от самия отрасъл. Някои от тях са безапелационни обаче, че проблемите с невъзпитаните пасажери няма да се решат единствено благодарение на полицията и жандармерията, а е нужно държавната компания да си назначи лична защита. Според синдикатите, след закриването на профилираната транспортна полиция, която преди обслужваше влаковете и гарите, случаите на принуждение в този превоз внезапно се усилват. Преди това звено на жандармерията се грижеше за реда в превоза. Сега се разчита единствено на полицията, няма и камери в мотрисите.

Вандалите са с развързани ръце и бият, раняват с ножове, даже убиват изрядни пасажери.

Но те атакуват и кондуктори, машинисти, началник-влакове...
Тези безобразия се точат най-малко от 3 години насам. Преди две години бе погубен бащата на наш сътрудник - 50-годишният Ангел Цветанов. Покушението против него бе осъществено във влака край Вакарел, килърът му е прочут, обаче делото докога ще се точи, никой не се наема да предвижда. Пък и едва ли то ще донесе отмъщение и разтуха за скърбящите му близки. М.г. грубо бе наръгана с нож 20-годишна жена в трена от Пловдив за Варна край Стара Загора. Има още доста сходни случаи в годините обратно.

Опасни за живота на пасажерите и личния състав във влака са обстрелите с камъни,

които може би инцидентно или пък не, са най-вече и най-често около циганските махали на жп трасетата. Самото БДЖ преди време заключи, че от 54 набези с камъни, 21 са открити край София. Тези вандали като се изключи че потрошиха доста прозорци и уреди на железницата, постоянно раняват неприятно и пасажерите, и машинистите. За сигурността против този вид набези БДЖ и НКЖИ си трансферират отговорността като парещ картоф. Този брадясал през годините проблем, също не е решен до през днешния ден. Защо, се питат пасажерите? И сами си дават отговор, че техният живот евентуално не коства колкото този на тези, за чиято защита заплащат милиони левове всяка година. Бюджетът на НСО за 2020 година е 40 млн.лв..
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР