Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни

...
Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни
Коментари Харесай

На този ден: Ангелът на смъртта влиза в Аушвиц

Тук е мястото, на което ще ви напомним, какви значими събития са се случили на днешния ден. Както в исторически проект, по този начин и за неща от социална значимост в света и България.

Открит е Бруклинският мост

На 24 май 1883 година в Ню Йорк е открит известният Бруклински мост, най-дългият провесен мост към това време. Той е построен над Ийст Ривър и свързва регионите на Ню Йорк Бруклин и Манхатън. Бруклинския мост е дълъг 1834 м, най-широкият му проход над водата е 486 м, има широчина 26 м и оптималната височина над водата 84 м.

Разходите за построяването му са към 15 милиона $ и е в употреба 137 години.



Основан е футболният тим ПФК Левски (София)

Днес ПФК Левски (София) чества 106 години от основаването си през 1914 година. Отборът е кръстен на българския бунтовник и народен воин Васил Левски. Откакто е учреден, Левски София е единственият тим, който през всичките 95 футболни шампионата на България е играл или в първа Софийска футболна дивизия, или в Националната „ А “ група.

„ Сините” имат извоювани общо 73 огромни национални трофея, което е народен връх.



Доктор Йозеф Менгеле – „ Ангелът на смъртта” заема поста доктор в Аушвиц

Д-р Йозеф Менгеле е от заможно семейство и приключва антропология и медицина в Мюнхенския университет. По време на Втората международна война става немски офицер от SS и на 22 май 1943 година е назначен за доктор в концлагера Аушвиц в Полша.

Той е един от най-ужасяващите хора в международната история. Интересът на Менгеле бил ориентиран към децата и най-много - към близнаците и деца с закъснение в растежа. Заради жестокостта си, оправдана с просвета, той си печели прозвището „ Ангела на смъртта”.

Д-р Менгеле организира редица опити измежду малолетни, с цел да откри дали цветът на очите може да се промени при инжектирането на багрилни субстанции. Той оперира децата без анестезия. Заразява близнаците с туберкулоза и петнист тиф. Много деца измират при тези опити, други са убити целеустремено. Прави опити с бременни дами, а от време на време и с възрастни. Смята се, че по време на годините му в Аушвиц, Менгеле е опитал върху 3000 двойки близнаци, а единствено 200 от тях са оживели.

„ Така и по този начин ще бъдат обгазени... Тази опция повече в никакъв случай няма да я има “, е философията, която споделял доктор Менгеле.



Децата до 6-годишна възраст живеели относително по-добре от останалите. Те били настанявани в по този начин наречената „ детска градина”, която имала детска площадка, люлки, въртележки и получавали известно време по-добра храна. Тук почнали първите му проучвания над близнаци. Близнаците били непрекъснато попълвани от новопостъпилите концлагеристи, като за задачата Менгеле ходел на перона при идващите влакове, даже и когато не е на работа.

Самият Менгеле се държал благо и загрижено с децата в лагера - необичайно и ужасяващо. Представял им се като " чичо Менгеле " и постоянно им носел лакомства. Въпреки това, те имали доста по-ужасна орис от останалите, които работели или умирали в газовите камери.

Според източници през лятото на 1945 година по разпореждане на Менгеле били убити 14 близнаци от ромски генезис, подложени на дисекция. Жертвите нормално не разбирали, че Менгеле прави или подрежда убийства, точно тъй като се държал благо с тях. По тази причина много оживели от концлагера не можели да повярват на станалите известни обстоятелства след войната.

Зверствата му нямат аналог в историята. Част от бруталните му опити са слагане на жертвите в камера под налягане, инжектиране с опиати и заразяване със смъртоносни бактерии, заледяване до гибел, интервенции без анестезия, промяна на пола, отрязване на крака.

Йозеф Менгеле не получава това, което заслужава. След войната става един от най-издирваните нацистки военнопрестъпници и бяга в Южна Америка. Той по този начин и не е открит, през 1979 година умира в Бразилия - до момента в който плува, получава инсулт.



Европейски ден на парковете

Европейският ден на парковете е разгласен от Европейската федерация на националните и естествени паркове EUROPARC. Избраната дата е обвързвана с 24 май 1909 година, когато в Швеция са основани първите в Европа девет национални парка. 24 май е разгласен за “Ден на парковете” от Генералната Асамблея на европейските паркове през 1999 година

От същата година по решение на Министерство на околната среда и водите, датата 28 май е избрана за Ден на парковете в България.
Националните и естествени паркове се афишират за да се защитят и запазят области със характерна биологична, естетична и културна активност.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР