Туитът на президента Доналд Тръмп от уикенда, с който бяха

...
Туитът на президента Доналд Тръмп от уикенда, с който бяха
Коментари Харесай

Планът за среща с талибаните - поредният рискован и самонадеян ход на Тръмп

Туитът на президента Доналд Тръмп от уикенда, с който бяха анулирани секрети срещи в Кемп Дейвид с талибани и афганистански водачи дни преди годишнината от нападенията на 11 септември, е най-новият образец за склонността на главнокомандващия да поема огромен риск в блян към външнополитическа победа, единствено с цел да я види разрушена на пух и прахуляк.

Това, което изглеждаше като идно съглашение за слагане завършек на войната, се разпадна, а Тръмп и талибаните се упрекваха взаимно за неуспеха на съвсем едногодишни договаряния сред Съединени американски щати и талибаните в Доха, Катар.

Бунтовниците дават обещание още кръвопролития. Афганистанското държавно управление остава съвсем напълно придатък на напъните на Съединени американски щати да сложат завършек на най-дългата война на Америка. И до момента в който акцията на Тръмп за преизбиране се разгаря, неговото предпочитание да изтегли оставащите 14 000 американски бойци от Афганистан към този момент остава неизпълнено.

Тръмп сподели, че е отказал срещите в Кемп Дейвид и е отменил договарянията поради неотдавнашното бомбено нахлуване на талибаните край посолството на Съединени американски щати в Кабул, умъртвило чиновник от американската задача, въпреки че от 25 юни други девет американци починаха при проведено от талибаните принуждение. Но договорката стартира да се разпада дни по-рано, откакто афганистанският президент Ашраф Гани отсрочи пътуването си до Вашингтон, а талибаните отхвърлиха да пътуват до Съединени американски щати преди да бъде подписана договорка, съгласно някогашен почитан афганистански чиновник.

Тайният проект на Тръмп за срещи на високо ниво в уединената президентска резиденция в Мериленд наподобяваше други дръзки нетрадиционни външнополитически начинания на президента - със Северна Корея, с Китай и Иран, които занапред би трябвало да дадат плодове.

" Когато талибаните се пробваха да реализират преимущество в договарянията, като правят терористични офанзиви вътре в страната, президентът Тръмп взе вярното решение да каже, че по този начин няма да стане ", сподели държавният секретар Майк Помпейо, който в неделя взе участие в пет новинарски телевизионни излъчвания.

Трите необятно рекламирани срещи на Тръмп с водача на Северна Корея Ким Чен-ун - в това число неотдавнашното малко стъпване на президента на севернокорейска земя, провокираха надълбоко безпокойствие от доста направления, в това число измежду неговата консервативна база в Конгреса.

И макар че срещите осигуриха подготвени за телевизионно лъчение фрагменти, за които е известно, че доставят приятност на Тръмп, договарянията сред Вашингтон и Пхенян са в застой от месеци, без осезателен прогрес към това Северът да бъде принуден да се откаже от нуклеарните си оръжия.

Предложенията на Тръмп за договаряния с иранското управление по сходен метод не бяха резултатни, а Иран предприе дейности в нарушаване на нуклеарното съглашение от 2015 година, от което президентът се отдръпна предходната година.

С Китай Тръмп устремно се стремеше към комерсиална война, налагайки мита за милиарди долари върху китайски импорт, който би трябвало занапред да накара Пекин да направи отстъпки. Досега разискванията нарушиха равновесието на финансовите пазари и доведоха до наказателни стъпки и на Пекин, и на Вашингтон.

Помпейо отбрани външната политика на Тръмп, като я обрисува по-скоро като безпощадна дипломация, а не като доверчивост или неумелост.

" В Ханой той обърна тил на севернокорейците, щом стана ясно, че няма да сключат договорка, която има смисъл за Америка ", сподели Помпейо. " Той ще направи същото с иранците. Когато китайците се отдръпнаха от комерсиалното съглашение, което ни бяха дали обещание да сключат, той прекъсна и тези диалози ".

Демократите споделиха, че решението на Тръмп да се откаже от договорка с талибаните е доказателство, че той прибързва в устрема си да подписа договорка. Далеч от гарантиране на преустановяване на огъня, договорката включваше единствено ангажимент на талибаните да понижат насилието в Кабул и прилежащата провинция Парван, където Съединени американски щати имат военна база.

Сенаторът от Ню Джърси Боб Менендес, авторитетен

демократ в комисията по външни връзки, сподели че договарянията са били зле замислени през цялото време, тъй като афганистанското държавно управление не е имало присъединяване в тях.

Талибаните отхвърлиха да договарят с държавното управление (в Кабул), което считат за нелегитимно и марионетка на Запада, по тази причина държавното управление на Тръмп опита различен метод - да договаря първо с талибаните за реализиране на договорка, която да докара до договаряния на талибаните с афганистанци вътре и отвън държавното управление.

" Това е още един образец за външната политика на държавното управление на Тръмп, който е високорисков акт, концентриран в основата си върху личността на Тръмп, а не върху стратегическите, методични старания за реализиране на мир ", сподели Менендес.

Критиките против проекта от Кемп Дейвид не бяха единствено на демократите или на републиканци от придвижването " Never Trump " ( " Никога Тръмп " ).

" Кемп Дейвид е мястото, където водачите на Америка се събраха, с цел да възнамеряват нашия отговор откакто Ал Кайда, подкрепена от талибаните, умъртви 3000 американци на 11 септември ", написа в Туитър депутатката в Конгреса Лиз Чейни, републиканка от щата Уайоминг. " Никой член на талибанското придвижване нe бива в никакъв случай да стъпи там ".

Американски чиновник, осведомен с договарянията с талибаните, сподели, че " подкрепяната от малко на брой концепция " за срещи в Кемп Дейвид е била обсъждана на първо време преди десетина дни, когато Тръмп скрито събра екипа си по националната сигурност и други висши съветници, с цел да приказват за Афганистан. Служителят направи изказването, при изискване, че остане неизвестен.

Някои чиновници в държавното управление, в това число съветникът по националната сигурност Джон Болтън, не са подкрепили съглашението с талибаните, както беше написано, сподели служителят. Те не смятаха, че на талибаните може да се има доверие. Болтън е посъветвал президента да понижи американските сили до 8600 - задоволително, с цел да противодействат на терористични закани, и това да остане по този начин, до момента в който се реализира по-добро съглашение, сподели служителят. Помпейо сподели, че не знае дали Тръмп ще продължи да се придържа към обещанието си да понижи броя на американските войски там от 14 000 на 8600.

Американският делегат Залмай Халилзад наскоро беше обявил, че е постигнал кардинално съглашение с талибаните. Съгласно договорката, до 135 дни след подписването Съединени американски щати щяха изтеглят към 5000 бойци. В подмяна бунтовниците се съгласиха да понижат насилието и да не позволен Афганистан да бъде употребен като трамплин за международни терористични офанзиви, в това число на локални клонове на Ислямска страна и Ал Кайда.

Помпейо сподели, че талибаните са се съгласили да скъсат с Ал Кайда - нещо, за което предходни държавни управления не съумяха да убедят талибаните. Бунтовническата група беше дала заслон на водача на Ал Кайда Осама бин Ладен до момента в който той организираше нападенията на 11 септември. След нападенията Съединени американски щати смъкнаха от власт талибаните, които бяха управлявали Афганистан със недопечен вид на ислямското право от 1996 до 2000 година

Проблемите обаче не закъсняха. Дори до момента в който Халилзад обясняваше договорката на афганистанския народ в предавано в цялата страна телевизионно изявление, талибаните взривиха кола бомба, ориентирана против комплекс в Кабул, където живеят доста задгранични бизнесмени. След това, в четвъртък, втора талибанска кола бомба експлодира край посолството на Съединени американски щати в Кабул и умъртви 12 души, измежду които американски дипломатически чиновник. Халилзад ненадейно се върна в Доха, в Катар, за най-малко два дни договаряния с талибаните, само че по-късно беше извикан назад във Вашингтон.

Не е ясно дали договарянията ще бъдат обновени, тъй като талибаните няма да имат доверие на бъдещи покупко-продажби, които договарят със Съединени американски щати, в случай че считат, че Тръмп може ненадейно да промени курса, съгласно някогашния почитан афганистански чиновник, който не беше акредитиран да разисква въпроса и приказва единствено при изискване, че остане неизвестен. Служителят, който е обсъждал неведнъж мирния развой както с американски, по този начин и с афганистански представители, сподели че екипът на Халилзад не е бил в течение на проектите на Тръмп в събота вечерта да разгласи в Туитър края на договарянията.

Прекратявайки договарянията, Тръмп " ще навреди на Америка повече от всеки различен ", споделиха талибаните в изказване. " Това ще навреди на репутацията й, ще демаскира в допълнение пред света нейната политика, която е против мира, ще усили загубата на човешки живот и богатства и ще показа политическите й дейности като непостоянни ".

Бившият чиновник сподели, че договорката се е разпаднала по две основни аргументи. Първо, талибаните са отказали да подпишат съглашение, което не упоменава крайната дата на цялостно евакуиране на американските войски. Тази дата трябваше да е или ноември 2020 година, в месеца на президентските избори в Съединени американски щати, или януари 2021 година, сподели той.

Споразумението сред Съединени американски щати и талибаните трябваше да бъде последвано от талибански договаряния с афганистанци вътре и отвън държавното управление, за обрисуване на политическо бъдеще на страната. Гани сподели на Халилзад, че фиксирането на дата на изтеглянето в съглашението ще подкопае общоафганистанското разискване още преди да е започнало; талибаните биха имали средство за напън в тези договаряния от първата стъпка, тъй като американските войски биха били в изискванията на график за дефинитивно евакуиране.

На второ място, Съединени американски щати не съумяха да убедят Гани да отсрочи афганистанските президентски избори, планувани за 28 септември, сподели служителят. Съединени американски щати упорстваха, че в случай че изборите се произведат и Гани завоюва, неговите съперници и други фракции против Гани ще оспорват резултатите, създавайки политическа рецесия, която би направила общоафганистанските диалози невъзможни. Други различия включваха също въпроса за какво в договорката няма нищо за връзките на талибаните с Пакистан и замяна на пандизчии против заложници, сподели служителят. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР