Цялата зона на Варненско-Белославското езеро е част от Натура 2000

...
Цялата зона на Варненско-Белославското езеро е част от Натура 2000
Коментари Харесай

Пристанището на Доган ще засегне биоразнообразието в Белославското езеро

Цялата зона на Варненско-Белославското езеро е част от " Натура 2000 "

Проектът за създаване на ново комерсиално пристанище на мястото на въглищния терминал на притежаваната от Ахмед Доган Топлоелектрическа централа " Варна " има възможност да окаже доста негативно влияние върху Варненско-Белославското езеро, което е предпазена зона от " Натура 2000 ". Това е записано в писмо на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна, до Данаил Папазов, който, откакто трансферира електроцентралата на Доган, стана изпълнителен шеф на дъщерното ѝ сдружение " Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово ".

Документът е от края на юли и съставлява отговор на варненската екоинспекция за импортираното още през януари съобщение за капиталово предложение на Топлоелектрическа централа " Варна ", което планува построяването на ново пристанище за обслужване на зърнени и контейнерни товари. На процедура в него се дават насоки за правенето на Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС), която ще позволи същинското строителство. Очаква се Оценка на въздействието върху околната среда да е подготвен още през есента и незабавно по-късно да стартира построяването на плана, за който през юни Папазов разгласи, че ще са нужни 89 млн. евро. Половината от сумата би трябвало да пристигна от неназован към момента задграничен сътрудник, а останалото ще са банкови заеми (Папазов употребява финансиране от ПИБ за покупката на Топлоелектрическа централа " Варна " ) и лични средства (на 1 август централата завоюва годишни търгове за даване на леден запас за 27 млн. лева.).

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Да му мислят птиците

Новото пристанище на Доган попада напълно в предпазената зона за запазване на дивите птици във Варненско-Белославското езеро. Тя е от интернационално значение за зимуващите водолюбиви птици, защото е главно местообитание за 7 международно застрашени типа като къдроглавия пеликан и белооката потапница. Според оценките на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна, реализацията на плана за пристанището директно ще засегне освен акваторията на езерото, която е главно местообитание за птиците, само че и тръстиковите масиви по крайбрежието, където се прави гнезденето.

" Има възможност реализацията на капиталовото предложение да докара до понижаване популациите на птиците във Варненско-Белославското езеро посредством дълготрайно и доста безпокойствие и прогонване на типове, както и лишаване и понижаване площта на местообитанията ", се споделя в писмото на екоинспекцията.

Освен това в региона има още няколко капиталови оферти, проекти и планове за построяването на пристанища, хранилища, логистични центрове и други, които кумулативно биха има още по-голямо влияние върху екологията на езерото.

Има ли решение

Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна, е дала съответни упътвания за правенето на Оценка на въздействието върху околната среда. Например при определянето на степента на влияние би трябвало да се употребяват количествени оценки за предстоящите загуби или утежняване на положението на местообитанията. Срещу това би трябвало да се предложат съответни и контролируеми ограничения за понижаване на вредите.

Въпреки предстоящите отрицателни последствия е малко евентуално планът на почетния ръководител на Движение за права и свободи да получи негативна екооценка. Практиката до момента е посочила, че когато става дума за Доган, институциите са извънредно благосклонни - единствено за няколко месеца бяха издадени куп позволения и лицензи за новото пристанище. Ключовото в тази ситуация е, че съгласно законодателството оценката за въздействието върху биологичното многообразие ще бъде предоставена на определен от възложителя (Ахмед Доган) екип от специалисти, а няма да се прави от чиновници на Изпълнителната организация по околната среда. Последното е елементарен метод против подобаващото възнаграждение да се получат мечтаните резултати.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР