Цялата информация, която Временната анкетна комисия е получила от ДАНС,

...
Цялата информация, която Временната анкетна комисия е получила от ДАНС,
Коментари Харесай

Парламентът засекрети криминална връзка в сделката за ЧЕЗ, която води към Борисов

Цялата информация, която Временната анкетна комисия е получила от ДАНС, разузнаването и работа " Военна информация " по отношение на присъединяване на Никола Молчан в продажбата на българския бизнес за ЧЕЗ, е засекретена. Това е категорично записано в отчета на Временната парламентарна комисия, който беше признат през днешния ден със 148 гласа " за " и нито 1 " срещу " (17 май) от Народното събрание.
Припомняме, че от името на Молчан има връзки, които водят към премиера Бойко Борисов. Тези връзки бяха осветлени в изявления на уеб страницата за проверяваща публицистика " Биволъ " и във вестника на чешкия министър председател Андрей Бабиш " Лидове вести ".
Молчан се появи като преводач в екипа на Гинка Върбакова, когато тя отиде в Прага да води диалози с ЧЕЗ дали и при какви условия може българската страна да влезе в договорката. Чехът се оказа разследван за три убийства, едно от които в България – на някогашния негов съучастник Либор Мировски преди към този момент 10 години. Оказа се, че Молчан е финансов шеф във компания MM Global s.r.o. Тази компания е записана в Прага на 21 септември, 2017 година – тъкмо преди да почнат договарянията сред ЧЕЗ и " Инерком България ", а неин притежател е Мая Христова, чиято съществена компания " ММ Груп " се намира в същата постройка на Околовръстно шосе 3, в която е и офисът на " Инерком ". Христова е бизнес сътрудник с Петър Лашов , който е апетитен за правоприемник на убития началник на " ВИС-2 " Георги Илиев и чието име се появи в аферата " Яневагейт " – като сътрудник за белот на премиера Бойко Борисов .
Пред кореспондент на ръководителят на комисията за ЧЕЗ Жельо Бойчев разгласи, че след отговори от българските служби е станало ясно, че чешкият жител е взел участие като преводач и в други покупко-продажби в Чехия. Потенциалните купувачи бяха подложени на общоприети инспекции – с този откъс беше изчерпано какво са дали отговор службите по отношение на това кой в последна сметка ще се снабди с българските активи на ЧЕЗ.
Други тъмни моменти с марка " Върбакови "

В отчета на комисията са изброени още случаи, при които притежателите на " Инерком България " - Гинка и Славчо Върбакови, са имали конфликт с правораздаването. В първия случай е подаден сигнал за неплатени суми по 15 лизингови контракта към снабдители на компания " Хипо Алпе-Адриа-Аутолизинг " ООД, която има ново име - " Хета Асет Резолюшън България ", както и по два контракта на Славчо и Гинка Върбакови като физически лица. Става въпрос за съвсем 12 млн. лв. без Данък добавена стойност . По случая има досъдебно произвеждане – от Окръжната прокуратура в Пловдив, като то е стартирано на 23 март, 2018 година, само че не се прецизира с имена против кого е производството – то е против " длъжностни лица, ръководещи и представляващи " Хипо Алпе-Адриа-Аутолизинг ". А основният прокурор Сотир Цацаров прецизира, че имената на Върбакови се появили, тъй като били страни по лизингови контракти, до момента в който се проверяват други лица. Следствието би трябвало да продължи най-малко до 31 май тази година.
Отделно, Софийската районна прокуратура образува досъдебно произвеждане поради " умишлено ощетяване на непознато имущество " със подписан контракт за покупко-продажба към 4 контракта за финансов лизинг с компания " Марсинвест " ООД, която тази компания била ръководена от Върбаков и " още едно физическо лице “. В последна сметка, на 20 юли, 2016 година прокуратурата приключва производството.
Има обаче повдигнато обвиняване против Върбаков като част от проведена незаконна група – поради данъчни закононарушения, довели до вреди от над 807 хиляди лв. . На 10 февруари, 2014 година обаче прокуратурата е прекратила наказателното произвеждане.
Последният случай е за " отнемане " на лек автомобил " Ферари ", на стойност 152 562 евро . Колата е взета на лизинг от Гинка Върбакова, само че стартиралото наказателно произвеждане по случая е прекъснато на 9 октомври, 2014 година.
Препоръките на депутатите

Иначе преди всичко народните представители, които бяха част от Временната анкетна комисия за договорката за ЧЕЗ, обръщат внимание на приватизацията на ЕРП-тата. Като минус на процеса те показват, че е имало доста нормативни промени и това води до нараснал риск от разногласия сред частните вложители и страната.
При процеса страната е продала 67% от активите на електроснабдителните и електроразпределителните сдружения и не си е осигурила опция да въздейства върху значимите решения и по този начин да следи за опазването на публичния интерес , заключват депутатите. През 2012 година беше осъществена и продажбата на остатъчните дялове, с което откритите недостатъци се задълбочават, се показва в заключенията на отчета. " Пълното раздържавяване на бранша единствено отчасти извършва заложените финансови и стратегически цели ", написа в констатациите.
Изрично за ЧЕЗ е посочено и, че било обещано преимущество на " купувача чужд-инвеститор " пред " продавача-държавата " при първичната приватизация, когато ЧЕЗ влиза на българския пазар, като предварителната работа по процедурите била дадена на външен съветник – BNP Paribas, а не я е направила страната. Записано е и, че след привършване на продажбата ЧЕЗ завежда 3 интернационалните арбитражни каузи за несъблюдение на отговорностите на продавата т.е. българската страна и ги печели и трите, получавайки обезщетение от малко над 4,4 млн. лв..
Конкретно за случая " ЧЕЗ България " депутатите считат, че " Инерком България " нямаше да бъде счетен за умел и стратегически вложител, в случай че участваше в процедурата по приватизация преди години . Компанията не дава отговор на критериите, избрани през 2004 година, нито може да изясни по какъв начин ще обезпечи финансирането на договорката, считат народните представители, като припомнят, че представителите на " Инерком България " на чуване в комисията са споделили, че компанията ще разчита на банков заем, с цел да завърши договорката. Същевременно обаче представители на финансовите институции, чиито имена бяха забъркани в договорката, не са дали информация пред комисията дали ще вземат участие в този развой. Единствено Първа капиталова банка (ПИБ) е удостоверила, че има интерес да отпусне 80 млн. евро за договорката, до момента в който от " Уникредит Булбанк " не дават информация и споделят, че такава е предоставена на Българска народна банка, тъй като била " професионална загадка ". Българска народна банка пък направила изследване и не разкрила нищо притеснително в контактите на български банки с " Инерком България ".
Заради отхвърли на банките да дадат информация по договорката от комисията записаха в рекомендациите Българската национална банка (БНБ) да изиска кореспонденцията по проблема и да я даде в Народното събрание. Това беше една от аргументите депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи да подпишат с изключително мнение отчета на комисията.
В своите рекомендации депутатите желаеха още от Министерския съвет да проучва приватизацията на енергийните сдружения, както и да ревизира постановлението за установяване на стратегически обекти и действия, които са от голяма важност за националната сигурност в енергийния бранш. Депутатите упорстват в листата да бъдат вписани и главните активи и действия на ЕРП-тата .
Дебатът
" Често чуваме въпроса кой стои зад Гинка Върбакова и " Инерком "? Едно е несъмнено - те са подставени лица. Зад тези хора и тази компания стои уродливото лице на политическо-икономическото лице на страната. Всичко в договорката с ЧЕЗ наподобява на една огромна неистина - това повече не може да се случва, тъй като през днешния ден е това сдружение, на следващия ден ще е цяла България. Това сподели зам.-председателят на " Българска социалистическа партия за България " Крум Зарков по време на дебата по отчета на Временната комисия за ЧЕЗ.
Зарков попита по какъв начин е допустимо да бъде потвърден произходът на средствата за финансиране на договорката в края на предходната година, а в действителност да става въпрос за финансови средства, които занапред ще бъдат търсени - съгласно казаното от " Инерком " пред комисията.
" И ръководещи, и съпротива започнаха да вършат непремерени и безредни дейности. Правителството няма съдружна съгласуемост на стратегиите по този толкоз значим и имащ отношение към всички български жители бранш, какъвто е енергетиката. Това е задоволително съображение да не подкрепим отчета на комисията. Това съобщи от името на Движение за права и свободи Елхан Кълков .
Успяхме само да почистим името на Гинка Върбакова, всички се произнесоха за нея, ГДБОП, ДАНС, прокуратурата, остава единствено Светия синод да се изкаже. Ние подкрепихме с изключително мнение, тъй като все пак в работната група се водеше един много търпелив разговор, бяха думите на депутатът от ВОЛЯ Пламен Христов .
Нито един вложител няма да пристигна при нас след всички кавги, които развиваме. Ние не дадваме добра политическа среда за сходни покупко-продажби. Ако се заведе дело против българската страна, кой ще заплаща? Мисля, че комисята си свърши работата, не откри нередности, само че даде добра тенденция, поражда въпроси до какъв брой службите би трябвало да наблюдават такива покупко-продажби, до какъв брой дъжавата би трябвало да се намесва в такива покупко-продажби. Този отчет е добър, позравявам комисията, само че доста от балоните се пукаха, това за мен е удовлетворението, съобщи депутатът от ГЕРБ Валентин Николов, който е и някогашен шеф на АЕЦ " Козлодуй " .
Специално в този бранш КЕВР има голямо въздействие. Не би трябвало да се спекулира с тази тематика. Можем да дадем задоволително механизми на регулатора. Трябва да имаме малко повече доверие в личните си институции. Ние в никакъв случай няма да харесваме електроразпределителните сдружения, независмо по какъв начин се споделят - " ЧЕЗ ", " Инерком, " EVN ", " Енерго - Про ", само че по тази причина можем да имаме добър регулатор, сподели депутатът от ГЕРБ Александър Ненков .
Не можахте да докажете нито едно от внушенията, които направихте първоначално, макар цялята власт, която имахте. Така се обърна към съперниците си от БПС депутатът от ГЕРБ Делян Добрев . Една от рекомендациите да подпиша отчета с изключително мнение е, че принуждавате Българска народна банка да наруши закона (бел. ред. - Комисията желае Българска народна банка да даде цялостната преписка с българските банки по договорката в ЧЕЗ, макар че УниКредит не пожела да разяснява пред народните представители с аргумента " професионална загадка " ). Щяхте да компрометирате отчета в самия край, откакто не открихте нищо и се хванахте за някакви копия от писма. " Уни Кредит Булбанк " не са ви дали копие на писмата, тъй като не е законно, това копие няма да способства нищо, разяснява още депутатът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР