Цялата драма на високосната година всъщност е синтезирана в един-единствен

...
Цялата драма на високосната година всъщност е синтезирана в един-единствен
Коментари Харесай

10 мита и факта за 29 февруари

Цялата драма на високосната година в действителност е синтезирана в един-единствен ден – „ скачащият “ 29 февруари. Родените на тази дата като че ли са обхванати от тайнственост и свещенодействие, написа 10te.bg. Те имат опция да честват рождените си дни на точния ден единствено един път на 4 години.

Изчисленията демонстрират, че родените на тази дата в света са малко над четири милиона или към 0,0686% от популацията на Земята. Така че шансът да се родиш на високосна година е почти 1 на 1500.

Независимо дали се уповават на поверията за високосните години и имат вяра в мистичната същина на сходни разминавания в календара, всички през днешния ден са наясно, че прибавянето на един ден към всяка четвърта година е просто равнене. Както е добре известно, задачата е на 29-ия ден да се уеднаквят календарната и слънчевата година. Това надлежно пречи да се получи изместване на сезоните. За да се изнижат един след различен четирите познати ни сезона, са нужни към 365,2422 дни.

Но фиксирането на всяка календарна година с 365 дни води до последователното пренасяне на всеки сезон във времето. Така без високосната година последователно лятото ще се изтласка да вземем за пример през декември, а зимата през август.

Извън строго научните пояснения за потребността от по-дълъг февруари човечеството не си икономисва измислянето, шерването и вярата в суеверия. Нумеролози, гадатели, врачки се надпреварват да изясняват по собствен метод бъдещето на всеки заинтригуван. Днес съществуват и значително любопитни традиции и поверия, които освен провокират усмивка, само че и дават мотив за размисъл. Ето 10 от тях.

1. 29 февруари се счита за  единственият ден, когато дамите могат да създадат предложение за брак  на мъжете. Тази традиция се заражда през V век в Ирландия, когато Св. Бригита се оплаква на Св. Патрик, че на представителките на нежния пол се постанова прекомерно дълго да чакат от поклонниците си първи да създадат значимата стъпка към началото на фамилния живот.

Според друга легенда  „ виновница “ на този бит е норвежката принцеса и кралица на Шотландия  – Маргарет, която едвам 5-годишна афишира през 1288 година, че всяка жена на 29 февруари може да каже на лайкове от нея мъж, че желае да се оженят.

Също по този начин е постановено, че  тези, които отказвали да се бракуват, трябвало да платят „ санкция “  – копринена рокля, безценен плат, няколко чифта ръкавици, пари или целувка. За да показват, че считат да създадат предложение, на дамите се налагало на този ден да носят панталон или алена пола.

2. Много хора имат вяра, че ако сгафиш на 29-ти февруари ще те чакат четири години неприятен шанс. Други пък имат вяра, че би трябвало всеки човек да се замисли какво желае да реализира и да се посвети на размисъл какво ще е държанието му през остатъка на годината.

3. В Италия са на мнение, че  всички представителки на прелестната половина на човечеството стават непредсказуеми един път на 4 години  и е доста рисково тогава да се възнамеряват каквито и да било значими събития. На Ботуша даже имат сентенция за случая – „ Anno bisesto, anno funesto “, което може да се преведе като „ Високосната година е обречена година “.

4. Преди епохи мъдреците изказвали изказвания, че  на този ден Земята отваря вратите си към паралелните светове  и през тях минават посланиците от оня свят – магьосници, целители, пророци. Те имали дарбата да побеждават злото.

5. В древността  ориста на родените на 29 февруари била предопределена . Те били покровителствани, помагали им да разкрият гениите си.

6. В Гърция се счита, че  браковете на 29 февруари няма да са щастливи . Според официалната статистика обаче няма данни хората, основали семейство на този ден, да се развеждат по-често.

7. Децата, родени на 29 февруари, могат да не се опасяват от пожари и наводнения, защото стихиите няма да ги обиден. Те имат също ясновидска заложба.

8.  На 29 февруари не трябва да сключваме покупко-продажби , да водим договаряния и да вършим други съществени неща.

9.  29 февруари не е най-куриозният в календара . Има и 30-ти. През 1929 година Съвесткият съюз приема революционен календар. Според него годината има 360 дни. Така през 1930 и 1931 месеците били наложително с по 30 дни. Останалите пет-шест дни са изгубени някъде.

10. До 17 век Европа е била подвластна на суеверието „ фиктивен ден ”. Така  на 29 февруари не се работело , с цел да се предотвратят обърквания и документни неточности. Основната концепция била, че този спомагателен ден изкривява действителността и това подсигурява беди.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР