Цяла следваща седмица времето ще бъде с валежи, от началото

...
Цяла следваща седмица времето ще бъде с валежи, от началото
Коментари Харесай

Проф. Рачев: Към 22 април започва затопляне

Цяла последваща седмица времето ще бъде с превалявания, от началото на месеца сме 2,5 градуса, а в София съвсем 4 градуса под нормата, съобщи в предаването „ Тази заран “ климатологът проф. Георги Рачев.

Това не се е случвало от дълго време, като вземем и студения март месец, по този начин се събират два месеца, които може би 25 години не е имало, разяснява той.

„ Не единствено ние пострадахме, френските лозари пострадаха доста – сред 25% и 80% от насажденията са понесли жестоки слани и се допуска че част от реколтата ще бъде унищожена, а останалата ще е с компрометирано качество “, уточни климатологът.

„ В Москва обаче температурата е 21 градуса – връх от 140 години. Това е контраст на студеното навлизане в Европа “, изясни той.

Събота и неделя следва захлаждане и ще вали, а в понеделник ни чакат ниски температури, предвижда проф. Георги Рачев.

„ Африкански циклон, вид Тошко Африкански, ще премине през Източна България. Ще има гръмотевични стихии, ще валят интензивни дъждове. Той се измества на североизток доста бързо и във вторник другата седмица няма да има толкоз основни превалявания “, означи климатологът.

По думите му идващият петък въпреки всичко температурите ще стигнат 17 – 18 градуса, ще се стопли, само че продължава да бъде по-студено за сезона.

Затоплянето ще стартира към 22 април и ще продължи до 1 май, когато прогнозата е за гръмотевична активност и дъжд по обяд.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР