Цяла година сме пестили за мечтаното пътуване в чужбина. Идва

...
Цяла година сме пестили за мечтаното пътуване в чужбина. Идва
Коментари Харесай

Цяла година спестявате за почивка в чужбина? Ето какво трябва да знаете!

Цяла година сме пестили за мечтаното пътешестване в чужбина. Идва мечтаният момент, сграбчваме куфарите, само че в какъв тип да носим парите си?
В пътнически чекове

Голямото им преимущество е, че с тях може да се разплаща единствено притежателят им. Когато ги получавате, се

Ценна информация

подписвате, когато плащате с тях – би трябвало да положите същия автограф. Предлагат се в разнообразни валути – евро, долари – щатски, канадски, австралийски и други

Валидността им е безсрочна: в случай че загубите някой чек, може да се възвърне в банката. Неудобството е, че не на всички места по света се одобряват.

Пътническите чекове се заявяват като пари в брой. Ако вземете повече, попълвате митническа декларация.

В брой

Плюсът е, че по този начин контролирате харчовете си най-разумно и елементарно. Човек по-трудно си „ развързва “ кесията, когато заплаща в брой. Парите от картата „ изтичат “ незабелязано сред пръстите, даже без да ги пипнем.

Ако решите да вземете всичко в кеш, проверете авансово какви са изискванията за изнасяне и внасяне – сума над каква стойност би трябвало да декларирате.

Не рискувайте с улични дилъри или бюра за обмяна, които оферират много по-високи стойности – вероятността да ви излъжат с подправени банкноти или неотбелязана на таблото комисионна при продажбата е огромна.Не бързайте да обменяте валута незабавно при идването си на летището или гарата – по предписание там са най-високите курсове „ продава “ и ще ви е по-неизгодно, в сравнение с в обмен бюрата в банки, хотели, търговски центрове.

Разпределете банкнотите на разнообразни места: в чанта, джобове, портмонета, с цел да не стане някой противен случай – да ги загубите едновременно или при грабеж да останете без стотинка.

В банкова карта

Сумата, която можете да носите в картата си, е неограничена и не е належащо да я декларирате при влизане в непозната страна. Това е огромен плюс, само че неудобството е, че не на всички места може да се заплаща с карта, както и че в някои места се постанова дълго да се търси банкомат, написа „ Жуpнaл “. Има страни по света, където изобщо няма банкомати, а карти одобряват единствено в най-луксозните хотели, заведения за хранене и бутици.

При всяко изтегляне от банкомат в чужбина ви взимат комисионна за банката (една и съща, без значение от сумата). Така че по-добре да изтеглите повече пари едновременно, в сравнение с постоянно и по малко. Ползвайте банкомати на сигурни места – банки, магазини, хотели.

Закривайте с длан клавиатурата, когато теглите, с цел да не станете жертва на нарушители. Същите смъкват данните от картата с дребни устройства, инсталирани скрито в банкомата, и след това ви източват парите.

Активирайте мобилна услуга за приемане на sms, когато се прави банкова интервенция с вашата карта. Така ще можете незабавно да се обадите да я блокират при сигнал, че някой тегли.

Споделен опит

В Европа и Съединени американски щати – вземете си банкови карти, на всички места се одобряват и има банкомати, от които да изтеглите малко кеш за дребни разплащания.

В Турция и Египет – най-добре носете щатски долари, само че в дребни банкноти, с цел да нямате проблем с рестото (случва се да ви върнат в локална валута и да не сте на сметка). С карта също може да платите, само че не на всички места.

В Индия – одобряват главно локалната валута – рупии, само че може да носите и долари. С карта се пазари в огромните търговски вериги, първокласните заведения за хранене и хотели.

В ОАЕ – на всички места може да платите с карта, само че най-изгодно е кеш в щатски долари.

В Китай – носете долари, които може да обмените в локалната валута – юани, като курсът във всички бюра в страната е идентичен. С карта може да се разплатите на по-луксозните места.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР