Цял квартал в Роман остана под вода сн.бТВ Обстановката в

...
Цял квартал в Роман остана под вода сн.бТВ Обстановката в
Коментари Харесай

Бедственото положение в Етрополе остава, Смолян и Чепеларе са в кал след потопа


Цял квартал в Роман остана под вода сн.бТВ

Обстановката в наводнените региони на страната остава усложнена. Етрополе остава в бедствено състояние, а Смолян и Чепеларе са в тиня след потопа.

Пътят до село Джурово в община Етрополе е непристъпен. В града и селата в близост има наводнени къщи.Река Малки Искър излезе от коритото си, евакуирани бяха хора от домовете им. В Роман е наводнен цялостен квартал.

В Садово хиляди декари останаха под вода. Местните управляващи оповестиха отчасти бедствено състояние.

Наводнен беше пътят от Катуница към Свиленград и Пловдив, придвижването беше спряно.

В региона на Чепеларе прекосяването е затруднено поради тръгналите свлачища. Няма заплаха за хората, няма бедстващи, само че материалните вреди са съществени.

Успокоява се ситуацията в региона на Смолян. Бедственото състояние там е анулирано, само че градът остана в плен на калта. Река Черна се оказа с непочистени, затлачени дерета. Образуваха се свлачища, само че няма затворени пътища. Военни от сухопътни войски оказват помощ за възобновяване на региона.

За събота е разгласен жълт код за 21 области в Централна и Западна България поради мощен вятър. За останалите седем области в Югоизточната България кодът е зелен и прогнозата е за хубаво време.

Заради мощния вятър Министерство на вътрешните работи предизвести необезопасените предмети от терасите да бъдат прибрани, а хората да се движат с нараснало внимание по улиците.

След циклона, който аргументи наводнения у нас, времето ще се стабилизира. През юли се чака междинната месечна температура да бъде към нормата, която за равнините е сред 22 и 26 градуса, за високите полета - сред 18 и 21 градуса, а за планините - сред 6 и 13 градуса. Това заяви Марияна Попова, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАНпред Българска телеграфна агенция.

Най-ниските температури през юли у нас ще са сред 10 и 15 градуса, а най-високите - сред 34 и 39 градуса.

Месечната сума на преваляванията ще бъде към нормата, която за по-голямата част от страната е сред 40 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - сред 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските региони - от 70 до 120 литра на квадратен метър.

След изобилните превалявания и хладното време през последните дни на юни, още при започване на юли ще настъпи релативно стабилизиране на атмосферата и преваляванията сензитивно ще намалеят.Над по-голямата част от страната ще доминира слънчево време, само че ще има и краткотрайни нараствания на облачността, единствено на обособени места - към момента с краткотрайни превалявания. Температурите едва ще се покачат, само че ще останат по-ниски от нормалните.

Около средата и през втората половина от първото десетдневие времето още веднъж ще стане неустойчиво, със следобедни краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии. Температурите ще останат без основна смяна.

В началото на второто десетдневие на юли към момента тук-там ще има валежи. Впоследствие ще има няколко дни със умерено, най-вече слънчево време. Температурите, след едва намаляване, ще стартират да се покачват. Около средата на интервала атмосферата отново ще се лабилизира и тук-там ще има краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии. Към края на десетдневието ще стартира по-трайно стабилизиране, както и покачване на температурите.

През множеството дни от третото десетдневиена юли въздушната маса над страната ще е устойчива. Ще бъде най-вече слънчево, температурите ще се покачат още и към този момент ще са по-високи от нормалните, предвижда метеорологът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР