СподелиПо сигнал на ДАНС Софийската градска прокуратура е образувала преписка

...
СподелиПо сигнал на ДАНС Софийската градска прокуратура е образувала преписка
Коментари Харесай

ДАНС дала на столичната прокуратура хора от „Вагнер“, вършили безчинства в Украйна

Сподели
По сигнал на ДАНС Софийската градска прокуратура е образувала кореспонденция против членове на съветската частна военна организация „ Вагнер “.

Това излиза наяве от за активността на контраразузнаването за миналата година. От всички специфични служби единствено ДАНС и внесла отчета си в законово открития период.

От отчета на службата излиза наяве, че сигналът против „ вагнеровците “ е по данни на организацията за осъществени от тях закононарушения срещу мира и човечеството на територията на Украйна.

В отчета не се показват повече детайлности по този случай, само че защото контраразузнаването няма пълномощия да дейности отвън страната, евентуално става въпрос за членове на „ Вагнер “, които са засечени в страната.

От текстовете не излиза наяве и дали прокурорската кореспонденция е прераснала в следствие и до каква степен е стигнало то.



В отчета си ДАНС си приписва заслугата по на съветската черква в София архимандрит Васиан за чиято активност заяви съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов. След като той изнесе обществени данни родното ФБР се задейства и откри процедура по изгонването на руснака, дружно с още двама чиновници на съветската черква у нас.

ДАНС са записали, че са „ пресекли “ активността на 1 съветски и 2 беларуски жители, чиновници на подворието на Руската православна черква в България,
стремящи се да оказват влияние върху обществено-политическите процеси у нас   в изгода на съветските геополитически ползи. Със заповед на ръководителя на Държавна организация „ Национална сигурност “ са им наложени насилствени административни ограничения „ експулсиране “, „ лишаване правото на престояване “ и „ възбрана за влизане в Република България “ за интервал от 5 години “, се показва в отчета.
Любопитен подробност е, че ДАНС е изгонила други двама съветски жители, които са взели участие в проведена незаконна група за финансови закононарушения у нас. Не е ясно за какво службата не ги е предала на прокуратурата, като просто им е забранила да влизат у нас за период от 5 години.
Други двама руснаци, за които е открито, че са чиновници на „ разследващи структури “ са вписани в масива с нежелани чужденци за период от 10 години.
Контраразузнаването регистрира усилване на интереса на „ непознати служби “ у нас, само че без да конкретизира от кои страни.

Техен главен приоритет е да въздействат върху процесите за взимане на политически решения у нас, както и основаване на позиции за придобиване на информация „ на централно и локално равнище “.
Приоритетно ползата на непознатите специфични служби е обвързван с външната политика
на страната „ в подтекста на съюзническите задължения по линия на НАТО и Европейския съюз “.



Разведчици са проявявали интерес и във връзка с отбранителните качества на страната ни, както и процесите във вътрешнополитическата, обществена и икономическа сфери. Имало е и интерес към „ аспекти от образованието “, науката и културата, написа още в отчета.

От ДАНС са готови тази година сходни вмешателства да станат по-интензивни:
В подтекста на възходящата световна неустойчивост в резултат на разширението на спора в Близкия изток и продължаващата съветска експанзия в Украйна, с висока степен на възможност през 2024 година ще се резервира високият интензитет на похищенията против националната сигурност, свързани с интервенции на непознати специфични служби, зловредни осведомителни акции и хакерски атаки, четем още в отчета.
ДАНС отбелязва, че Москва демонстрира непрекъснат блян за подкопаване единството и възпрепятстване разширението на НАТО, като за задачата ползва хибриден метод, в това число посредством инструментализиране на другарски настроени трети страни (т.нар. проксита), осведомителни интервенции, кибер интензивности, специфични служби, стопански и културни зависимости, миграционни канали, индуциране на продоволствена неустановеност и други

Контраразузнаването установи, че Русия се пробва да заобиколи наложените ѝ интернационалните наказания, посредством създаване на

мрежи за експорт на съветски първични материали и за доставка на артикули, нужни за поддържане на качества за водене на война.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР