Цял живот да издирваш останки на политически затворници и накрая

...
Цял живот да издирваш останки на политически затворници и накрая
Коментари Харесай

Как руски съд обвини в порнография и изпрати на психиатър "ловеца на останки" от терора на Сталин

Цял живот да издирваш остатъци на политически пандизчии и най-после да те обвинят в разврат и детска порнография и изпратят на психиатър? Така гледа " Мемориал ", една от най-старите правозащитни организации в Русия, на един от знаковите процеси на последните няколко години.

От 1987 г " Мемориал " изследва ориста на репресираните в Съветския съюз и от време на време си навлича гнева на съветски политици - в това число на Рамзан Кадиров след убийството на неин чеченски помощник. Сега в " Уикипедия " един от първите раздели в публикацията за нея е озаглавен " Наказателно дело на Юрий Дмитриев " – 61-годишен краевед от карелския град Петрозаводск

Десетки хиляди умират в Карелия при построяването на Беломорско-балтийския канал сред 1931 и 1933 година (свързващ съветското Бяло море с Онежкото езеро и посредством него – и с Балтийско море). Дмитриев стартира да работи с останките на част от тях, откакто те са открити във военна база през 1988 година - желае да научи кои са били жертвите. В края на идващото десетилетие, в късия интервал, в който полицейските архиви са отворени, съумява да прочете хиляди заповеди за изтезания (и да ги запише на касетофона си). В идващите години пробва да свърже останките с всяка заповед.

Екипът на " Мемориал " се натъква през 1997 година и на жертвите на така наречен " първи соловецки стадий " в Сандармох. В този горски регион в Карелия 1111 политически пандизчии от целия Съветски съюз умират при всеобщ разстрел през 30-те години на предишния век. Хиляди други, изпратени в ГУЛАГ, умират в региона - останките на 9 500 души от 58 националности са открити на повърхност от 10 хектара, доста от тях така наречен " каналоармейци " или пандизчии, изпратени да построяват Беломорско-балтийския канал. Задно с Ирина Флиге, която оглавява " Мемориал " в Санкт Петербург, и още един сътрудник Дмитриев се натъква на следи от зверствата въз основата на показания на човек, екзекутирал пандизчии там. Днес в Сандармох паметта на жертвите е почетена с дървени колчета със фотоси и имена на жертвите. " Мемориал " обаче счита, че нещастието в Сандармох би трябвало да се означи по различен метод.

Промяна

Ако локалните управляващи поддържат построяването на мемориал първоначално и даже оказват помощ за създаване на инфраструктурата до него и на дребен параклис, в последните години това се трансформира - през 2016 година за пръв път нито държавни, нито църковни представители участваха в възпоменанието на 5 август. На нея този път нямаше и украинска делегация.

Според Дмитриев съветското държавно управление не съумява откровено и напълно да признае закононарушенията на предшествениците си, а това изявление основава смесени усеща във време, когато патриотизмът и носталгията по руското време са във напредък, написа " Гардиън ". Миналото лято някои издания започнаха да настояват, че на Сандармох са останките на руски бойци, убити от финландци. През ноември, месец преди ареста на Дмитриев, към " Мемориал " имаше и обвинявания, че оказва помощ на " тези, които целят да унищожат съветската страна ", след обява на данни за 40 000 чиновници от руската загадка полиция.

Деветте фотоси

Възпоминанието през 2017 година се отличаваше и с друго –Дмитриев го пропусна за пръв път от две десетилетия. През август той към този момент беше задържан от над половин година. Задържането му стана през декември 2016 година, след сигнал до прокуратурата за основаване на нецензурен материали – фотоси на 12-годишната Наташа, на която към този миг беше приемен родител от седем години. Това се случи месец откакто съветски медии започнаха акцията против " Мемориал ".
Карельский историк и правозащитник, 60-летний Юрий Дмитриев арестован — якобы за детское порно: https://t.co/UFSx27FxVs Коллеги не верят. pic.twitter.com/SnuAnYVoIB
— BesTToday.ru (@besttoday_ru) December 16, 2016

В края на декември предходната година – над 12 месеца след ареста му – съдът отхвърли да продължи мярката и се чака той да бъде пуснат на независимост с подписка на 28 януари, когато изтича оптималният вероятен период за задържането. За него обаче това надалеч не е развръзка - той ще би трябвало да се подложи на психиатрични проучвания, а считаните за нецензурен фотоси ще бъдат подложени на трета експертиза.

Прокуратурата твърди, че фотосите са правени в интервала от 2008 година (преди да стане приемен родител) до 2015-а. Ако бъде приет за отговорен, го чакат 15 години затвор. Това беше и позицията на първата експертиза, направена от Центъра за социокултурна експертиза, до момента предал на правосъдните управляващи отчети по каузи като тези против " Свидетелите на Йехова " и " Пуси райът ". Критиците на съветските управляващи считат, че центърът е орган за принуда и операция, цитирайки образци от предходни процеси, обсъждани от тях като " политически ".

Несъгласни с експертизата са и други, да вземем за пример ръководителят на Националния институт по сексология Лев Шчеглов, свидетелствал предишното лято, че фотосите не могат да се считат за " нецензурен ". След оценката на ЦЕС, няколко месеца по-късно, излезе и втора експертиза със същото умозаключение като Шчеглов, чиято оценка беше огласена на 26 декември, съобщи тогава " Новая газета ".

Притеснения

За споделящите мнението на прокуратурата Дмитриев е нарушител. Сред тях са държавните медии в Русия, които се пробват да го показват като " педофил ", а " Мемориал " - като подривна и антидържавна организация.
Другата му щерка, която е пълнолетна, споделя, че фотосите на Наташа са били направени, с цел да се означи подобряващото се здравословно положение на детето, в случай че обществените служби опитат да му я лишават. Дмитриев я осиновява, когато я намира недохранена, а тя е едвам на три годинки. Защитата му твърди, че той съхранява фотоси (общо 144 в компютъра му, от които 9 попадат в делото) - както и данни за височината, тежестта и общото ѝ положение, в директория с надпис " Здравето на детето ". Според Екатерина Клодт татко ѝ, самият той осиновен като дете, е носел загатна за компликациите, които е изпитвал в напъните си да я осинови, откакто я намерил в подслон през 2009 година, и от терзанията, които изпитвал, откакто една от учителките ѝ объркала следи от мастило по кожата ѝ със синини. Сегашната брачна половинка на Дмитриев (Екатерина е щерка от предходен брак) не разяснява.

Несъгласните обаче го смятат за политически пандизчия, който изравя неуместни моменти от историята във време, в което методът на управляващите в Русия към руското минало е изпълнен с несъгласия. Ирина Флиге от " Мемориал " споделя, че преследването на самостоятелни организации и задържанията от управляващите " са се трансформирали в норма " през днешния ден, " както в интервала на Големия гнет ". Тя споделя още, че болшинството " мисли, че режимът може да прави всичко с даден човек в името на личните си ползи. " Сред покровителите му в съветското обществено пространство са известни лица като режисьора Андрей Звягинцев, музиканта Борис Гребеншчиков, писателя Дмитрий Биков и други.

Според заместник-председателя на борда на " Мемориал " Никита Петров, представен от " Медуза ", делото е обвързвано с друга активност - издирването на информация за жертви от годините на репресиите. " Трудно е да се каже кой стои зад този развой - управляващите в Петрозаводски ли тези в Москва. "

Каквато и да е истината, съдът ще има последната дума и това евентуално ще стане след 28 януари, когато Дмитриев излезе на независимост.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР