Цветослав Цачев е главен инвестиционен консултант на Елана трейдинг Изминалите

...
Коментари Харесай

БФБ – повече растеж на цените, отколкото на дивидентите

Цветослав Цачев е основен капиталов съветник на " Елана трейдинг "
Изминалите дванадесет месеца трансформираха метода, по който вложителите гледат към дивидентите на българските компании. Преди година преобладаваше внимателното отношение, когато става дума за вложения на нашата борса. Сега ползата е по-висок, тъй като цените на акциите вървят нагоре и най-много тъй като би трябвало да се откри по-висока рентабилност от нулата по банкови депозити. Много от водещите компании на БФБ също трансформираха политиката си към дивидентите. В реалност единствено три от интензивно търгуваните сдружения са запазили заплащанията си съвсем без смяна по отношение на дивидента от предходната година.
Защо понижава междинният приход от дивиденти
Наблюдателните вложители към този момент са забелязали, че доходността от дивиденти понижава за заплащанията, направени в средата на 2021 година по отношение на година по-рано. Покачването на цените на акциите са най-често срещаната причина за спада на доходността. Фондовият пазар върви нагоре и като цени на акции, и като интерес от страна на вложителите. Преди година главният показател SOFIX се движеше в диапазона 420 - 440 пункта, а в този момент е на 580. Трудно е за корпоративните облаги и разпределените дивиденти да поддържат подобен ритъм на повишаване, изключително в толкоз предизвикателно време, каквото се оказва пандемията. Но също така някои компании възприеха практиката да изплащат дивиденти два пъти в годината. Поради тази причина през 2020 година заплатиха освен облагата от миналата, само че и разпределиха част и от финансовия резултат, който записаха през първата й половина. Най-яркият образец е " Телелинк бизнес сървисис ", като евентуално от осъществения резултат от началото на годината ще се разпредели дял през есента.
Кой не заплаща тази година
Единствено отсъствието на " Софарма " и дъщерната й компания " Софарма трейдинг " са разочарованията за вложителите им. Финансовите резултати на фармацевтичните компании пострадаха от затварянето на стопанската система и усложненията с износа и доставките на първични материали. Спирането на заплащанията е политика на нерешителност, която може да не се хареса на вложителите, само че във всеки случай не е във щета за представянето на портфейлите им или още повече за финансовото здраве на фирмите. Дори в противен случай, може да се окаже верен ход при нова рецесия в стопанската система или капиталите да се употребяват за агресия на бизнеса при продължение на възобновяване в района.

" Албена " и " Химимпорт " не заплащат за втора поредна година, само че те имат бизнеси (туризъм, превоз и други), които в друга степен са наранени от пандемията. " Албена " повече, " Химимпорт " по-малко, само че се усеща. " Еврохолд България " е в развой на придобиване на активите на ЧЕЗ и има потребност от голямо финансиране, по тази причина не е учудващо, че не заплаща дял за втора поредна година. На тяхно място се върнаха други компании, които бяха създали пауза в заплащането на дивиденти - " Монбат ", " Неохим " и " Трейс груп ".
Натиснете връзката " Преглед на оригинала ", с цел да заредите изображението в цялостен размер Автор: Капитал Какво демонстрират цифрите
Средната рентабилност на огромните и ликвидно търгуваните компании през тази година е 3.28%, което е понижение по отношение на осъществените 4.44% през миналата, само че към момента е малко по-високо от междинното за последните пет години. Доходът на другите акции варира от 1.14% до 6.27%. Като изключим оферти огромен дял на " Спиди " и високата рентабилност от " Трейс груп ", всички останали компании имат консистентна дивидентна политика и заплащанията им през тази година не се отличават значително от историята им. Някои носят по-стабилен приход през последните години, при други той варира по-силно. Но вложителите могат да употребяват данните за последните години, с цел да предвиждат предстоящата рентабилност и най-много да подберат акциите съгласно риска им и динамичността в заплащанията.
Капитал - брой 33
Например, " Адванс терафонд " АДСИЦ е компания с релативно по-нисък рисков профил, защото има аграрни земи и активността й не е подвластна от икономическия цикъл. Доходността от дял на " Адванс терафонд " е измежду най-високите, когато се съпоставя междинната стойност за последните пет години, само че варира съгласно осъществените продажби на земя и заради това вложителите не би трябвало да разчитат постоянно на 7%. Същото може да се каже и за " Фонд за недвижими парцели България " АДСИЦ, до момента в който приходът на " Софарма парцели " АДСИЦ варира към 4% с по-малки съмнения. Дружествата със специфична капиталова цел носят относително добър и постоянен приход. Тяхното място в портфейлите на вложителите има за цел да извърши задачата, която облигациите би трябвало да вършат - отбрана на капитала и приход. Но би трябвало да се има поради, че и българските АДСИЦ са подвластни на борсовите придвижвания и акциите им падат, когато има боязън на пазара.
Повече риск, по-малко приход
И това е напълно обикновено. Индустриалните компании, като характерен образец за повтаряем бизнес, бяха мощно наранени от рецесията през предходната година. Приходите им паднаха с 20-30% през второто тримесечие, само че резултатите им в този момент компенсират. Дружествата на " Стара планина холд " - " М+С хидравлик " и " Хидравлични детайли и системи ", са образец за постоянна дивидентна политика макар трудностите. Но това се дължи на относително краткотрайния темперамент на рецесията, тъй като още при започване на тази година поръчките им започнаха да се повишават все по-силно. Към средата на годината виждаме забележителен растеж с помощта на съживяването на европейската промишленост. Това се отрази на цените на акциите им в доста по-голяма степен от връщането на дивидента на равнищата от 2019 година " М+С хидравлик " се търгуваше към 5.40 лева за акция през септември предходната година, а в този момент е два лв. от горната страна, или повишаване от 40%. Капиталовите облаги имат доста по-голямо значение за доходността, в сравнение с дивидентите, които би трябвало да се възприемат като бонус към представянето им и като знак за стабилността на финансовите резултати. Още повече че облагите от растежа на цените са освободени от налози, а данъкът върху дивидентите за физически лица се удържа още преди раздаването им.
Как да се влага в акции с дивиденти
Сезонът на заплащанията за тази година съвсем е отминал, като единствено няколко сдруженията ще дават отчасти дивиденти през есента или при започване на идната година. Поради това вложенията в този момент би трябвало да са част от дълготрайна тактика. Те може да се разделят на две съставни елементи. Първата, както към този момент стана дума, са сдруженията със специфична капиталова цел поради стабилността на резултатите и дивидентната рентабилност. Към тях би трябвало да се добави и " Елана агрокредит " с високия й приход от 6% приблизително за последните пет години. Колко да се влага в тях зависи от рисковия профил на вложителя.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР