Цветница е подвижен християнски, но и народен празник. Той се

...
Цветница е подвижен християнски, но и народен празник. Той се
Коментари Харесай

Празнуваме Цветница – празникът с най-много именици


Цветница е преносим християнски, само че и национален празник. Той се чества, както в православната, по този начин и в католическата и протестантската църкви една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден.Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или Палмова неделя(в западните църкви). Празникът се пада в шестата неделя на Великия пост.

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клончета. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се окичват с върбови клончета портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клончета символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. В този ден, който е през интервала на постите, се позволява риба.

Според евангелистите Христос идва в града, яздейки магаре. Вярващите го посрещат, като разстилат пред него облеклата си и маслинови клончета. След като възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, Иисус Христос тръгнал за Йерусалим. Когато наближил града с съпътстващите го възпитаници и стигнали до Витфагия, той пратил двама от тях да отидат в селото и да му доведат вързаната при започване на селото ослица и с нея осле, а в случай че някой ги попита за какво вършат това, да кажат, че е потребно на Господ. Като разбрали, че ослицата е за Христос, никой не им попречил. Той я възседнал и по този начин влезнал тържествено в Йерусалим.

Вестта за възкресението на Лазар към този момент го изпреварила и хиляден народ тръгнал към Витания, с цел да го посрещне. Народът, виждайки в Иисус Христос Спасителя, възторжено размахвал палмови клончета и хвърлял цветя пред нозете му. Фарисеите пък наредили на Христос да забрани на народа да ликува, на което Той отвърнал: „ Казвам ви, че в случай че тия млъкнат, камъните ще завикат “. Шествието траяло и от височината на Еленското нагорнище до храма. Христос изгонил оттова събралите се в двора му продавачи и купувачи на всякакви артикули и направил голям брой изцеления на заболели и недъгави хора.

За църковния празник, който съгласно църковния календар се пада в 6-та Неделя на Великия пост – Връбница или Цветница – се позволява риба.
На Цветница имен ден честват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения:
Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафина, Делия, Делян(а), Дилян(а), Детелин(а), Елица – идва от Ела, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка), Ива, Иглика, Калин(а), Камелия, Карамфил(к)а, Китка, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лозан, Лозенка, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Нева, Неви, Невен(а),Незабравка, Петуния, Ралица, Роза, Росен, Росица, Смилян(а), Теменуга, Теменужка, Трендафил(ка), Фидан(к),Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цветелин(а), Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Череша, Явор(а), Ягода, Ясен(а), Ясмина и доста други имена.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР