Цветница е един от най-обичаните пролетни празници. Това е втория

...
Цветница е един от най-обичаните пролетни празници. Това е втория
Коментари Харесай

Топ 10 на рибите с най- висок улов в Черно море

Цветница е един от най-обичаните пролетни празници. Това е втория ден от Големия пост, по време на който е разрешено да се яде риба и тя, дружно със доста постни храни са част от празничната софра. В България годишното ползване на риба и рибни артикули от семействата възлиза приблизително на 4,9 кг на разположение, като през последните години се следи наклонност за стесняване на потреблението, макар приетите здравословни и хранителни качества на тези артикули.

Рибите с най- висок улов

Цацата е рибата с максимален улов в Черно море, демонстрират последните данни на МЗХГ. От дребната рибка са били извадени цели 482 тона, а от 2016г. насам добивът й последователно се усилва с към 17% на годишна база. Следващото място в класацията на рибите заема барбуня, от който е било осъществено пет пъти по-голямо количество по отношение на миналата година. От типовете риба с по-съществено значение за черноморския лов на риба са типовете сафрид, семейство попчета, атерин и лефер, които са последващи по ред в класацията и демонстрират нарастване в количеството на годишна база. Уловените морска лисица и карагьоз или дунавска скумрия също са задоволителни, с цел да се отбележат в Топ 10. В рамките на интервала уловът на проходната риба карагьоз в Черно море бележи растеж от 28,4% на годишна база. Най- дребното количество осъществен улов е на типовете Кефал пелингас, Морски демон и елементарна скарида.

Сериозен дял от общия улов заемат и черупчестите представители като рапани, следвани от бяла пясъчна мида. Изваденото количество от тях е както следва 2 648 т и 368 тона. Въпреки това данните демонстрират, че за интервал от една година извадените от водата рапани са намалели с близо 8%. Същата е обстановката и за мидите, при които обаче се регистрира още по- огромен спад от 33,2%. Тенденцията за понижаване улова им стремително понижава през последните 5 години.

Не се следи основна смяна в цените на морските риби, като се изключи бялата риба, при която има леко нарастване. За сметка на това сафрида и херингата се оферират на по- ниски цени. /agrozona.bg/
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР