Цветана Манева получава Аскеер за цялостен принос към театралното изкуство,

...
Цветана Манева получава Аскеер за цялостен принос към театралното изкуство,
Коментари Харесай

Цветана Манева получава Аскеер за цялостно творчество

Цветана Манева получава " Аскеер " за повсеместен принос към театралното изкуство, оповестиха през днешния ден в Българска телеграфна агенция от фондация " А`Аскеер ". Призът на огромната актриса ще бъде връчен на гала в спектакъл " Българска войска ", която ще се състои на 24 май. Останалите номинации ще бъдат оповестени на 9 май.

" Има една мисъл, която ми минава през главата - дали всичко това се е случило с мен. Аз съм човек, който не обича да се връща обратно, само че всички по-големи събития в живота ми са съдействали за това, искам-неискам, да се върнем обратно. Имала съм доста благополучен, живот чисто креативен и работно ", сподели Цветана Манева.

" В края на краищата, аз съм човек на две системи, което е доста добре, че се е случило. Мисля, че мога да устоя и трета система, в случай че физическото положение изобщо на човешкия жанр можеше да поеме сходно тестване, каквото е нашето минало, нашата народна власт и, в случай че искрено се замислите, какво би могло да бъде нашето бъдеще, в случай че по този начин я караме ", сподели Цветана Манева.

" Не са ми давали премия за изгряваща звезда, само че приемете това, че в този момент ми дават за залязваща звезда ", разяснява актрисата с типичното си възприятие за комизъм.

" Нищо не може да вдъхва живот по този начин, както театърът да го прави ", сподели Цветана Манева. Тя насочи апел: " Да разчитаме на театъра като място, което има цената на храм в този момент, тук, близо до нас, където има едно чудовищно събитие и акт на цивилизацията, която се проваля по този метод, на тази експанзия и човеконенавист. Имаме потребност от подобен храм на творчеството ".

" Тридесет и първият брой на премиите " Ааскер " ще бъде отдаден на един от най-великите български възрожденци - Паисий Хилендарски, който е канонизиран за светец от Българската православна черква. Той е приет за ренесансова персона на Европа, и това ще бъде честване в европейски и международен мащаб. Аз съм благополучен, че режисьорът на тазгодишната гала Борис Радев се вля с изключителната си сила ", описа ръководителят на фондация " А‘Аскеер " Георги Къркеланов.

По думите му празникът на 24 май ще бъде зависещ на българското Възраждане и на българското слово от 19-и век, първите български драматургични творби. Ще се чуят текстове от " Криворазбраната цивилизация " и " Михал Мишкоед ". Ще се опитаме чисто хронологично през целия театър да поднесем респект към всички български поети и писатели, добави Къркеланов. Водещ ще бъде Веселин Ранков.

" За разлика от българските политици, българските актьори придават на обществото две неща, от които имаме потребност. Първо, те са способни да се признават едни други. Почти не си припомням подобен политик в България, който да е споделил, че някой преди него е направил нещо положително. Второто нещо, което носят артистите в България, е обич, за разлика от непрекъснатата ненавист, която бълват едни против други в българските политици ", сподели генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев.

" Списание " ЛИК " е място за културна памет. Тук са събрани съществени фигури, които са били на вниманието на журито, на фондация " А‘Аскеер " през годините - изгряващи звезди и носители на наградата за изцяло творчество. Тези хора, като се изключи че приказват за премиите и за личното си творчество, имат доста значим взор по един основен въпрос - за качеството на българската народна власт. Те са се осъществили преди 1989 година, а след 1989 година са траяли своя път и са останали в сърцата на хората. Те доста добре могат да преценяват накъде върви България. В този брой има диалог за България и за нейната орис през орисите на тези доста значими фигури на българския спектакъл и на българската просвета ", сподели шефът на дирекция " ЛИК " в Българска телеграфна агенция Георги Лозанов.

" Изгряващите звезди, откогато ги помним, са си били звезди. Наистина се оказа доста точна преценката на гилдията и на академия " Аскеер " да номинира тъкмо тези хора, и да ги удостои с премията за изгряваща звезда. Защото те след това направиха огромни функции в театъра, постановиха са доста трайно в театралното пространство ", сподели Златна Костова от Българска телеграфна агенция.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР