Цветан Цветанов беше вторият човек в ГЕРБ след лидера и

...
Цветан Цветанов беше вторият човек в ГЕРБ след лидера и
Коментари Харесай

Цветан Цветанов: „Турски поток“ е проводник на руските интереси и трябва да бъде обект на санкции

Цветан Цветанов беше вторият човек в ГЕРБ след водача и някогашен министър председател Бойко Борисов. Той беше извънредно непосредствен до водача на партията, само че напусна партията през 2019 година. След напускането на ГЕРБ той сътвори партията „ Републиканци за България “, която има прозападен дневен ред.  

 

 Всичко стартира 2015 година, когато построяването на газов хъб „ Балкан “ стартира да се стартира от тогавашния министър председател Борисов. Той беше показан пред Европейска комисия като нереализиралия се план Набуко. Това получи утвърждение, както на национално, по този начин и на най-високо европейско политическо равнище. В средата на 2017 година се подписа така наречен пътна карта от Теменужка Петкова в Санкт Петербург и стартира ускореното създаване на този „ Турски поток “. Борисов ни споделяше, че с „ Турски поток “ ще имаме цялостна диверсификация. Това беше доста мощно прокламирано, когато 2020 година той обявяваше, че към този момент имаме 100% диверсификация на газовите връзки за България. Обясни, че към този момент имаме азерски газ, само че пропусна да изясни, че това става посредством виртуална (суапова) договорка и че в действителност ние купуваме азербайджански газ, а получаваме съветски.

 

И за мен по-интересното е, че никой в България, а и никой в Европа не сложи въпроса за какво България позволи да бъде заобиколена Украйна с построяването на „ Турски поток “ и за какво България се лиши от 1,35 милиарда лева директни такси по съществуващия тогава кулоар, който беше с 10-годишен контракт (До постояването на „ Турски поток “ България транзитираше цялото количество на съветски газ за Турция, което идваше през Украйна и Румъния). Борисов е идеологът за всички тези срещи, които са провеждани дружно с Теменужка Петкова и с Томислав Дончев. Освен Бабаков и Воробьов, те съумяха да убедят доста ловко и представителите на Европейска комисия по осъществяването на третия енергиен пакет, по този начин наречената енергийна тактика. (Александър Воробьов и Александър Бабаков са съветски олигарси под американски наказания. В изявление пред Веселин Дремджиев през март Цветанов загатна, че те са определили концепцията и тактиката по какъв начин България да построи сектора от „ Турски поток “ със лични средства.

 

 Знаем, че с цел да има диверсификация, над 50% от потенциала би трябвало да бъдат свободни за други контракти, които могат да бъдат сключвани с разнообразни източници на газ. Когато стартира да се експлоатира планът „ Турски поток “ през територията на страната, той има единствено вход и излаз без никаква диверсификация. Всъщност това усили 100% към 2021 година зависимостта от съветски газ за България. Не мога да си обясня за какво го няма този спор в Европейския парламент, в Европейската комисия, тъй като 90% от тези количества са резервирани от швейцарската компания МЕТ, която е дъщерна на „ Газпром “. Това излиза в доста отчети на анализатори и специалисти по енергийна сигурност.

 

Дори имаше отчасти самопризнание от Томислав Дончев в ефира на една от националните малките екрани. Той сподели, че когато са били на посещаване в Русия, са имали срещи с над 30 души и може би там да е бил въпросният човек. Смятате ли, че протоколът ще допусне вицепремиер, министър председател и министър на енергетиката да се срещат с хора от забранителния лист? Просто това е без значение за тях. Защото за тях беше значимо да се прокарат тези съветски ползи, които са в ущърб на националната сигурност. Обслужиха непознатите ползи и не опазиха така наречен същина на Европейски Съюз и третия енергиен пакет.

 

Политиците би трябвало доста по-сериозно да приказват. Както за „ Северен поток “ дебатът в този момент е изнесен на европейско равнище, само че отсъства „ Турски поток “.

„ Турски поток “ е доста значим, тъй като той усилва съветското въздействие в Югоизточна Европа. Тази тръба зарежда Сърбия, Унгария, което значи, че ние сме проводници на тези ползи на Путин, които породиха след анексирането на Крим и целяха заобикалянето на Украйна. Но също по този начин дано си напомним, че преди анексирането на Крим, Украйна добиваше към 80% от своите нефтени и газови находища в Черно море. Това към този момент е невероятно в тези условия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР