Цветан Филипов е едно от разпознаваемите имена на бургаския футбол.

...
Цветан Филипов е едно от разпознаваемите имена на бургаския футбол.
Коментари Харесай

Цветан Филипов: Треньорската професия в България не е достатъчно оценена

Цветан Филипов е едно от разпознаваемите имена на бургаския футбол. Полузащитникът е младеж на Нафтекс. Започва професионалната си кариера през 2005 година в тима на Поморие. От 2006 до 2009-а е състезател на Нафтекс, а през идващите два сезона се състезава за Черноморец Поморие. Минава през тимовете на Берое и Калиакра, където играе до 2012 година През 2013 година се състезава за турския Едирнеспор, а през 2014 година за полския Висла Пулави. Футболистът се завърна от Полша през 2015 година и на полусезона се причисли към тима на Нефтохимик, който тогава се подвизаваше във Втора дивизия. Филипов се завърна при „ шейховете “ през Сезон 2017/2018, след претърпяна тежка травма, когато бе измежду дребното опитни футболисти, които попълниха състава на старши-треньора - Николай Кръстев. Като част от отбора на Нефтохимик в Трета лига той оказа помощ за връщането на тима в професионалния футбол. Ето какво показа Цветан Филипов пред клубния уебсайт:

В Нефтохимик минава забележителна част от кариерата ти. Ако би трябвало да правиш параленост, с какво се отличава сегашният ти престой?

Основната разлика е, че тогава тимът си имаше дом. В момента се постанова да упражняваме на разнообразни места, да се местим. Имаше даже интервал, в който не играехме в Бургас. Но пък в този момент има и позитивни неща. Например желанието и професионализма на хората, които работят в клуба. Въпреки положението на футбола в града, като цяло, те не се отхвърлят и не стопират да работят настойчиво. Престъпление е, че техният труд не среща поддръжката, която заслужава от бизнеса и страната. Усилията на управлението и чиновниците на Нефтохимик би трябвало да бъдат по-високо оценени.

Какъв е колективът на Нефтохимик в този момент?

Колективът е доста добър. Събрани са момчета, освен с футболни качества, само че и с човешки качества. Всички сме другари, поддържаме се и мисля, че това оказва помощ на тима да извършва задачите си в състезателен проект.

В последните няколко години ти мина с тима през три дивизии и във всеки интервал пред отбора имаше разнообразни провокации. Кой за теб беше най-трудният миг?

Когато се върнах в тима през 2016 година, откакто претърпях една тежка травма. Бях скъсал кръстни връзки и трябваше да се възвръщам 6-7 месеца. Това беше най-трудният интервал в кариерата ми. Тогава Нефтохимик беше във Втора лига, само че нямаше бюджет и тимът беше единствено от млади момчета. Аз имах с какво да оказа помощ на тима и той на мен, тъй като ми даде късмет да играя и да вляза по-бързо във форма. Контузията имаше и позитивен резултат, тъй като започнах да обръщам по-голямо внимание на физическата си подготовка.

А най-щастливият ти миг с тима?

Най-щастливият ми миг беше откакто се възвърнах и съумях да оказа помощ на тима да се върне в професионалния футбол. През цялата година в Трета лига личеше голямото предпочитание и на треньорското управление, и на футболистите, тимът да приключи преди всичко и го постигнахме. Почувствах едно огромно задоволство от добре свършената работа.

Правиш ли към този момент професионални проекти за след края на спортната си кариера?

Все още нямам начертан проект, само че най-вероятно няма да се занимавам с футбол. Имам визии за играта, само че треньорската специалност в България не е задоволително оценена, а в същото време е доста сложна. Може би ще подхваща някакво бизнес начинание.

В спортно-технически аспект кои са мощните и слаби страни на тима в този момент?

Имаме върху какво да работим и във завършващата фаза, и във фаза отбрана. Отборът има потребност сега да построи личен жанр на игра, защото пристигнаха доста нови момчета преди сезона. Тепърва се опитваме да напипаме стила, който най-вече ще ни приляга, по отношение на качествата ни. Смятам, че имаме прогрес от началото на шампионата и се развиваме добре.

Контролата с Черно море - беше ли потребна и за какво въпреки всичко се стигна до този отрицателен резултат?

Миналата седмица нямаше мач за шампионата и трябваше да се направи една контрола, в която да се даде късмет и на момчета, които по-малко са играли. Полезно беше да се направи една инспекция с тим от Първа лига, с цел да можем да си сверим часовниците, както се споделя, и да забележим на какво функционално равнище сме по отношение на футболистите, които играят на едно равнище по-високо от нас. Резултатът в такива мачове, съгласно мен, не е толкоз значим, колкото е значимо всеки да даде максимума от себе си. Така, че мисля, че беше потребна контролата.

Предстои първото публично домакинство в Бургас. Ще зарадвате ли публиката с победа на родния стадион?

Много е хубаво, че тимът се връща в Бургас. Вчера стартирахме подготовката за мача с Локо София. През тази седмица ще гледаме да се подготвим оптимално добре. Дали ще зарадваме публиката, ще забележим в събота. Всички ще дадем максимума от себе си и се надяваме и шансът да ни помогне и след мача ние да се поздравим с успеха. Надявам се да дойдат и почитателите и да създадат една страхотна атмосфера, по този начин както са го правили постоянно.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР