ЦСКА-София започва участието си в груповата фаза на Лига Европа

...
ЦСКА-София започва участието си в груповата фаза на Лига Европа
Коментари Харесай

Успешен старт може да даде крила на ЦСКА-София

ЦСКА-София стартира присъединяване си в груповата фаза на Лига Европа с домакинство на румънския отличник ЧФР Клуж. Двубоят е довечера от 19:55 часа на националния стадион " Васил Левски ", а по трибуните ще могат да участват към 13 000 последователи на " алените ". Отборът не беше достигал до групите на втория по мощ европейски шампионат цели 10 години и ентусиазмът измежду почитателите е голям. Това е и повода те да не реагират остро против серията от 5 мача без победа в шампионата.

Останалите противници на ЦСКА-София в група " А " са Рома и Йънг Бойс, само че всички в отбора са единомислещи, че най-съществен е първият мач. Евентуален триумф през днешния ден освен ще донесе доста наслада на " алена " България, само че ще налее още средства в клубната каса и ще удостовери упоритостите на тима да преследва едно от първите две места в групата.

ЧФР Клуж е доста умел отбор, който се утвърди стана първенец на Румъния през последните три сезона, а също така реализира солидни резултати в евротурнирите. През 2019-а ЧФР отстрани поредно Астана, Макаби (Тел Авив) и Селтик в квалификациите на Шампионската лига, само че в плейофите отпадна от Славия (Прага). В Лига Европа тимът на Дан Петреску записа две победи против Рен и по една против Лацио и Селтик, финиширайки втори в групата си. На 1/16-финалите румънците отстъпиха на бъдещия първенец Севиля след две равенства. В тазгодишното издание на Шампионската лига ЧФР не срещна проблеми с малтийския Флориана, само че след това отпадна от Динамо (Загреб) след дузпи.

В състава на ЦСКА-София няма да има изненади. На вратата ще е Густаво Бусато, а в центъра на отбраната ще си партнират Валентин Антов и Петър Занев, който ще бъде предпочетен пред Юрген Матей. Ляв бек ще е несменяемият Брадли Мазику, а отдясно ще стартира Тибо Вион. Жеферсон още веднъж ще е част от халфовата линия, където несъмнено място има и Амос Юга. Тиаго Родригес ще провежда офанзивите на " алените ". В предни позиции ще работи Али Соу, а по фланговете ще се разчита на Георги Йомов и Жул Кейта.

Съставът на Дан Петреску е извънредно сработен, а множеството от водещите футболисти са трансферирали 30-те години. Капитанът Марио Камора е на 33, водещият голмайстор Киприан Деак е на 34, на толкоз са и бранителят Ясмин Латовлевичи и венецуелският нападател Марио Рондон, а бранителят Пауло Винисиус е на 36. Това може да бъде употребявано от " алените ", които са чудесно готови физически и съвсем във всеки мач бележат в последните минути.

Ако " армейците " завоюват, това ще е първи случай от 1989 година насам, в който тимът реализира 5 следващи победи в Европа. Тогава съставът на Димитър Пенев повали поредно Интер Братислава (3:2 и 5:0), Панатинайкос (2:0 и 1:0) и Рода (2:1) в КНК. В реванша с нидерландците ЦСКА загуби с 1:2, само че продължи напред и стигна до полуфинал против Барселона.

ЧФР Клуж в никакъв случай не се е изправял против български тим в евротурнирите, само че " алените " имат богат опит против румънски отбори. От 8 мача " армейците " са спечелили единствено един, равенствата са 3, а загубите 4. Победата е в дебютния мач на ЦСКА в КЕШ - 8:1 против Динамо (Букурещ). Като посетител българите губят с 2:3. Останалите 6 мача са против Стяуа (Букурещ), а салдото е 3 равенства и 3 провали.

Съдия на мача ще е турчинът Халил Умут Мелер, от който " алените " нямат положителни мемоари. Именно той свири реванша от третия прелиминарен кръг на Лига Европа против ФК Копенхаген, когато българският отбор загуби с 1:2, а домакините поведоха с гол на Даме Н'Дойе от очевидна засада.

Лига Европа, група " А ":

ЦСКА-СОФИЯ - ЧФР КЛУЖ

Вероятни сформира:

ЦСКА-СОФИЯ (4-2-3-1): Бусато; Вион, Антов, Занев, Мазику; Юга, Жеферсон; Йомов, Т. Родригес, Кейта; А. Соу
Старши треньор: Стамен Белчев
ЧФР КЛУЖ (4-3-3): Бълградян; Сушич, Винисиус, Бурка, Камора; Джокович, Хобан, Пъун; Деак, Рондон, Кипчиу
Старши треньор: Дан Петреску

СЪДИЯ: Х. У. Мелер
СТАДИОН: " Васил Левски "
НАЧАЛО: 19:55 часа

Лига Европа 1 кръг, четвъртък 22 октомври  ЦСКА-София 19:55предстои  ЧФР Клуж
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР