Цонко Цонев е един от най-известни кметове у нас, въпреки

...
Цонко Цонев е един от най-известни кметове у нас, въпреки
Коментари Харесай

Цонко Цонев пред в. "Шоу": Разболях се от тежка болест заради стреса в политиката!

Цонко Цонев е един от най-известни кметове у нас, макар че от есента на 2015 година към този момент не е градоначалник, а общински консултант. Той е буен рок почитател и татко на 3 деца. И е единственият (вече бивш) градоначалник, станал прочут не като кмета, а като Кметъла! Малцина знаят, че преди да влезе в политиката, е работел като юрист, главно по бракоразводни каузи – ето за какво към днешна дата той нерядко дава и правни препоръки на свои сътрудници. В прочувствено изявление пред " ШОУ " Цонко Цонев споделя с неспокойствие за идния нов рок фест, само че не пести и любопитни детайлности от политическата сцена. Пределно прям е и за персоналния си живот. - Разбрах, че организираш необикновен рок фест идващото лято край Варна…
- Да, ще бъде само по рода си. На 25 километра от Варна. Откриваме го при започване на месец май, като това ще е композиция сред поп и рок концерти. Ще гостуват доста групи. Румънеца и Енчев провеждат поп уикендите, а аз – рок уикендите. По-интересното този път е, че там ще има места за палатки, една непрекъсната сцена за мотори, за рокерите, ще се дават и кемпери чартърен. Ще има душове, барбекю. И всичко това на 20 километра от плажа. В същото време няма да има потребност от часови ограничавания, защото сме отвън обитаемоте места и няма да пречим на никого. Такова нещо ще се случи за първи път в България, ще бъде неповторимо.

- Музиката постоянно е била притегателна мощ за теб, макар че паралелно с нея отдели 12 години и за дейна политика – в качеството си на кмет на Каварна. Но политиката не съумя да те отмъкне от музиката?!
- (смее се) Не. Музиката е нещо, което доста обичам. А от политиката не съм се отделил напълно, тъй като сега съм общински консултант, не съм се спрял макар огромния растеж на родната шуробаджанащина. Давам си предложенията, проследявам какво се случва, в случай че мога, отвръщам, само че не е както преди, несъмнено.


Емил Трифонов-Кембъла (в средата) бе измежду най-хубавите му другари

- Говорейки за шуробаджанащина, коя е първата асоциация?
- Нина Ставрева (кмет на Каварна, б.а.). Това ми е първата асоциация за шуробаджанащина, само че около нейното име ми излиза и името на Българска социалистическа партия, защото тя е характерен техен кадър. Дори

имахме задявка
миналата
седмица с Кирил
Добрев -


излезе на народен брифинг, с цел да разгласи какъв брой е часът и че няма шуробаджанащина и апропо разгласи, че договорът за сметопочистване съм го подписал аз. С други думи, по този начин искаше да оправдае по какъв начин вторият братовчед на Нина Ставрева е почнал работа в сметопочистваща компания след месните избори. Договор, който персонално аз качих в профила си във фейсбук и освен демонстрирах, само че и потвърдих, че е подписан незабавно, откакто на власт встъпва госпожа Ставрева! В тяхната партия лъжите са очевидно като заложени – и ги употребяват при всеки случай, в който би трябвало да се пазят. Вторият братовчед пък на госпожа Ставрева работи като механически началник в почистващата компания. Той прави фактурите, а тя заплаща. Втората й братовчедка – Виктория Керчева – е началник на Българска социалистическа партия и на бюджетната комисия, която би трябвало да управлява. Брат й извършваше озеленяване, за което се плащаше на друга компания, само че действието го извършваше той. По-голяма шуробаджанащина от това в ръководството и усвояването на общински пари здраве му кажи!

- По времето на твоето ръководство на Каварна имало ли е сходен случай на родственици във властта?
- Нито един човек. И знаеш ли кое е най-интересното – 12 години аз нямам назначен нито един братовчед. А ние въпреки всичко сме дребен град. Замислих се и се оказа, че в действителност не съм назначавал нито един собствен родственик. Даже се чудя по какъв начин съм се опазил от това, в случай че тези практики са на всички места към мен. При мен правилата са доста водещ фактор. А в този момент се сещам и друго – при госпожа Ставрева и в едно общинско дружество и една общинска компания тя е

назначила фрагменти
на Българска социалистическа партия, които са
без конкурс


С други думи – с изключение на шуробаджанащината в каварненските компании, които са към общината, се назначават и фрагменти без конкурс. Точно това, за което най-вече упрекват Елена Йончева и Таско Ерменков – какъв брой било неприятно. И аз не приказвам просто за чиновници в общината, а за хора, които въртят много огромни парични суми.

- Опитвал ли е някой до момента да те въвлича в схеми, в които участват и рушвети?
- Не, не се е случвало, макар че в полза на истината са пробвали. Опитвали са да ми повлияят по някакъв метод – било посредством скрити закани или различен вид наклоняване на везните, само че не им се е получавало.

- Скрити закани в какъв смисъл?
- От вида на „ в случай че не стане еди-какво си, ще се случи еди-що си…”. Намеци. И това нормално е идвало от хора с много неудовлетворени ползи. За 12 години какво ли не е било тук, всевъзможни неща съм видял, а ползите бяха доста огромни. Пък и тогава беше тъкмо взривът в стопанската система и недвижимите парцели, та всевъзможни хора са се завъртали в тази посока насам, пробвали са на непознат тил. Но знаят какъв брой съм вманиачен и не стигат до дъно. Никой не се осмеляваше да се опитва, тъй като щеше да има противоположен резултат.

- Но целият стрес от политиката е докарал много съществени здравословни проблеми…
- Да, в действителност много съществени. Получих диабет още през 2010 година Взимах дълго време хапчета. Но беше невероятно, тъй като когато си непрекъснато обект на подобен стрес, знаеш, че нещата удрят в някаква посока. Затова избрах да изляза от дейната политика, да си оправя здравето, в сравнение с да продължа да се пържа на същия огън още четири години. И въобще не скърбя за решението си.


Благодарение на Цонко Цонев в България са стъпвали международни звезди

- Докъде стигна с писането на втората си книга и в действителност какво е заглавието й?
- Казва се „ Катунът от Каварна”, тъй като по този начин ни кръсти предходната година една заместник-кметица – Ивелина Илиева. В едно предаване тя съобщи, че рокаджиите от Каварна били като лагер след концертите, а тя нито веднъж не е идвала на тези събития. Затова първо сътворих такава фейсбук група, а по-късно тя прерасна и в книга. И стана по този начин, че без да желаех, станах и публицист.

- А случвало ли се е да имате проблеми с представители на малцинствата?
- Не, даже мога да ти кажа, че в това отношение в Каварна сме за образец. Аз даже получих премия от Европейската комисия през 2012-а – за най-хубава работа в Източна Европа с ромската общественост. Голям приз! После през 2013-а отново бяхме упоменати пред комисията от тогавашния ръководител Барозу – като образец за положително развиване. Просто имаше хора и институции, които оцениха това, което се случи в Каварна. Но мога да кажа също и че когато пристигна новото ръководство –

незабавно
разформироваха
отдела за
интеграция


в който се работеше съществено. Те го унищожиха и по този начин стартира новото им ръководство – с антидействие. Вече ги няма положителните връзки.

- Обикновено по този начин се случва, когато едни хора са си не запомнили някъде възприятието за мярка, стойност и морал…
- Точно казано! Някъде в чужбина може би, тъй като в България към този момент ги няма.

- Липсва ли ти дейната политика въпреки всичко? И дали няма още веднъж да направиш ход към нея?
- Не, нямам такива упоритости въобще. Стига ми това, че съм консултант. Върша си работата, доколкото мога. Казвам това, което желая, и виждаш, че към този момент две години не съм се спрял. Но не съм единствено съпротива. Често коригирам и неточности, когато ги видя – тъй като за жалост в нашия общински съвет аз съм единственият правист. Като цяло виждам да съм положителен. Имам една обичана мисъл на Стефан Стамболов, която последвам цялостен живот: „ Да вършим каквото би трябвало, пък да става каквото ще”. Ето това е! Но Стефан Стамболов в действителност е бил интелигентен българин. За себе си не споделям нищо, само че когато Стамболов го е казвал, го е изпитал преди този момент на гърба си! В България доста рядко има случаи, в които някой да се е отказал от каквато и да е власт – всеки продължава или се опитва на по-високи равнища. А аз съм един от дребното, който си го сподели почтено – и си го съблюдавам. Смятам, че съм съумял да направя доста неща.

- Извън политиката кои са персоналните препъникамъчета, които няма да забравиш?
- Едни съдбовни интервали, които в никакъв случай няма да не помни, тъй като изгубих другари – това са гибелта на Кембъла (Емил Трифонов, бел.ред.) през 2007-а и тази на Стефан Павлов. И двамата починаха в необикновено нелепи произшествия. Това бяха два доста тежки удара за мен. Съдбата ми ги лиши. С Кембъла помня по какъв начин се мъчехме да оженим Наско от БТР. Но по този начин и не успяхме…


С артиста Андрей Слабаков (вляво), с който отлично си пасват в музикалните усети

- Но още не е късно, нали по този начин? Ще продължиш и от негово име това дело.
- (смее се) Не е късно, да. Каквото би трябвало да се случи, ще се случи.

- Ти имал ли си случай до момента на пътя?
- За благополучие не съм имал, макар че зад тила ми са изминати хиляди, милиони километри. Явно Господ ме пази.

- Знаеш, че има такава акция да се пазят мотористите на пътя, само че и отвън тях – сякаш експанзията е взела връх?!
- О, да. На пътя има страшна експанзия. Аз, тъй като пътувам непрекъснато, мога да го заявя сигурно. Често съм се разминавал на косъм с всякакви идиоти, които карат лудо, все едно би трябвало да стигнат две минути по-рано непременно някъде. И по-лошото е, че те не рискуват единствено личните си животи, само че и живота на други хора. Наистина е доста неприятно по пътищата. И по тази причина множеството произшествия към този момент не са от качеството на пътя, а от това на водача. Даже

румънците
ги научихме
на доста
катастрофи тук


в Каварна пред последните години. А те другояче в Румъния са доста дисциплинирани. Но когато дойдат в България, карат като идиоти… като нас! Всичко идва от манталитета ни. Сега сякаш са стегнали законите – вкараха по-солени санкции, само че това ще проличи от другата година нататък.

- Темата е притеснителна! Ти си и татко на три деца, за които сигурно таиш същите настройки.
- Да, безусловно. Във всеки един миг някой глупак може да ми отнесе детето. И освен моето. А след това няма връщане обратно. Затова би трябвало да се съблюдават законите и най-много – хората зад кормилата да не се самозабравят.

 Бойко Борисов управлявал хевиметълски „ Не поради музиката, която харесва, а поради метода на ръководство – той е корав в дейностите си, съдбоносен, по тази причина и печели изборите. И през днешния ден е по този начин, след години. Иначе и аз, като него, също съм обожател на женското ръководство. Със сигурност и Бойко го е усетил в самия развой на работа. Това демонстрира и опитът! Да опитва и Каварна с кмет жена. Аз няма да се отдръпва, ще продължа да оказвам помощ по някакъв метод. Намерил съм си дори вид и хората ще го схванат напълно скоро. Просто в този момент съм в неуместната обстановка всеки ден да отклонявам офанзиви да се кандидатирам отново, в случай че нормално практиката демонстрира обратното… Вече ми е писнало, в действителност! Затова и споделям, че няма мощ, която да ме накара да продължа в тази посока!”
Най-мръсната акция против него се води през 2011-а! „ Най-мръсната акция. Всякакъв жанр интриги! Правеха се цели сесии на общинския съвет против мен. Пускаха на хората в пощенските кутии доноси против мен! Само книга не отпечатаха. Претоплените неистини станаха толкоз доста, че им изгубих реда. И зад всички интриги тогава, а и в този момент, още веднъж беше същият този човек Красимир Кръстев. Но той тогава даже не съумя да стигне и до балотаж. Ето той това в никакъв случай няма и не може да си елементарни! През 2013 година за парламентарните същият водеше листа – знаете ли какъв брой гласа имаше в Каварна? 280! Дотолкова доста му е паднал рейтингът, хората дотам са се разочаровали… Това са обстоятелствата!”

Интервю на Анелия ПОПОВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР