TSMC е близо до серийното производство на 2-нанометрови чипове(снимка: TSMC) Тайванският

...
TSMC е близо до серийното производство на 2-нанометрови чипове(снимка: TSMC)
Тайванският
Коментари Харесай

TSMC е готова с прототип на 2-нанометров чип


TSMC е покрай серийното произвеждане на 2-нанометрови чипове
(снимка: TSMC)

Тайванският производител на чипове по контракт TSMC сподели 2-нанометров първообраз на своите клиенти Apple и Nvidia. Конкурентът Samsung, въпреки това, се надява на поръчки за такива чипове от Qualcomm.

TSMC продължава да господства на пазара за договорно произвеждане на полупроводници във връзка с цената, до момента в който Samsung наваксва. Битката сред двете компании за клиенти на напреднали литографски процеси продължава с неотслабваща мощ. Докато TSMC към този момент предлага 2-нм мостри на Apple и Nvidia, Samsung възнамерява да стартира произвеждане на 2-нм чипове за Qualcomm.

Според източници на Файненшъл Таймс, TSMC към този момент е демонстрирала прототипи на своите 2-нм артикули на огромни клиенти, в това число Apple и Nvidia, и се надява да стартира всеобщо произвеждане на такива чипове през 2025 година По предписание, мобилните чипове първи минават към потребление на новите технологии на TSMC, тъй че Apple от тази позиция остава най-вероятният претендент за статута на „ пионер ” в 2-нм чипове.

Производителят на iPhone към този момент употребява 3-нм процесори M3 в своите мобилни устройства и скоро ще стартира да ги вгражда в преносими компютри и таблети. TSMC има вяра, че досега, в който се появи на пазара, нейната 2-нм технология ще бъде най-модерната както във връзка с плътността на транзисторите, по този начин и във връзка с енергийната успеваемост.

Samsung също напредва. Корейската компания стартира да създава 3-нм чипове няколко месеца по-рано от TSMC и първа овладя транзисторната конструкция с окръжаващ гейт (GAA). Но на процедура даже най-простата версия на нейната 3-нм технология не разрешава рандеман на повече от 60% използваеми чипове в условия на всеобщо произвеждане и защото дизайнът на продукта става по-сложен, процентът на дефектите се усилва.
още по темата
Samsung се надява да стартира серийно произвеждане на 2-нм артикули по своята SF2 технология през 2025 година Наличието на опит в производството на GAA транзистори ще разреши на компанията да премине относително безпрепятствено от 3-нм към 2-нм технология.

Според неофициални източници, Samsung се пробва да притегли Qualcomm със своя 2-нм софтуерен развой. Американският разработчик на чипове изостави 4-нм технология на Samsung и се върна към TSMC. За южнокорейския колос е значимо да обезпечи обичайно равнище на качество на своите 2-нм артикули, с цел да притегли още веднъж Qualcomm и други клиенти.

Проблем остава и спецификата на бизнес структурата на Samsung. Компанията се пробва както да създава чипове за смарт телефони на конкурентни марки, по този начин и независимо да ги създава за личните си потребности. Някои евентуални клиенти просто се опасяват, че техните разработки ще попаднат в ръцете на съперник и по тази причина не бързат да си сътрудничат със Samsung като производител на чипове по контракт.

Intel, от трета страна, мечтае да стане главен контрактен производител на чипове и неотдавна за първи път влезе в десетте най-големи играчи на този пазар. Още в края на идната година Intel се надява да стартира произвеждане на чипове по софтуерен развой 18A, само че съгласно TSMC този развой е съпоставим с нейната 3-нм технология.

Nvidia неотдавна загатна, че няма нищо срещу да има трети реализатор на поръчки за чипове в лицето на Intel, до момента в който AMD още през юли изрази подготвеност да прегледа по-отблизо други индустриални сътрудници в допълнение към TSMC.

Анализаторите на Bernstein считат, че интензивно пропагандираната от Intel теза за нуждата от понижаване на зависимостта на индустриалните вериги от Тайван на процедура ще се сблъска с трезви калкулации. TSMC продължава да предлага най-хубавата композиция от цена, успеваемост на процеса и надеждност като сътрудник.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР