ЦИК започва да приема от 20 февруари документи за регистрация

...
ЦИК започва да приема от 20 февруари документи за регистрация
Коментари Харесай

ЦИК регистрира НПО, които искат да участват с наблюдатели в изборите

ЦИК стартира да приема от 20 февруари документи за регистрация на български неправителствени организации, които желаят да вземат участие с наблюдаващи в изборите за народни представители на 2 април 2023 година, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Централната изборна комисия (ЦИК) осведоми, че документите ще се одобряват всеки ден от 9.30 до 17 ч. в постройката на ЦИК на площад „ Княз Александър I “ №1.

БГНЕС напомня, че 16 партии и 7 обединения се записаха в ЦИК за присъединяване в предварителните парламентарни избори на 2 април. На 17 февруари стартира и регистрацията на кандидатските листи.

ЦИК ревизира три политически обединения дали дават отговор на изискванията за присъединяване в изборите.

Започнаха работа и районните изборни комисии бяха назначени навреме, започнаха своята работа. Пет от решенията за назначение на РИК бяха обжалвани пред Върховен административен съд. Съдът удостовери решенията на ЦИК.

Основната причина за отводите за регистрация на трите политически обединения са свързани с това, че подписката с гласоподаватели или не дава отговор на условията, или е незадоволителна като брой гласоподаватели.

До 17 ч. на 25 февруари ЦИК ще приема заявки от партии и обединения за овакантяване в състава на към този момент записана в ЦИК коалиция или за приемане на нови партии за присъединяване в изборите.

РИК имат задължението да записват инициативните комитети не по-късно от 20 февруари. Общинските администрации до 20 февруари ще разгласят предварителните изборни описи, като всеки гласоподавател може да ревизира дали е включен в изборните описи и в случай че не е включен в тях да предприеме съответните дейности, с цел да ревизира каква е повода за това. На 20 февруари изтича и срокът, в който печатните и онлайн медии следва да разгласят изискванията и цените на всички партии и обединения, и инициативни комитети и да ги изпратят на ЦИК и на Сметна палата, а за електронните медии срокът е до 3 март.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР