ЦИК въведе ново решение за декларациите, чрез които избирателите в

...
ЦИК въведе ново решение за декларациите, чрез които избирателите в
Коментари Харесай

Решение на ЦИК за декларациите за вота в чужбина може да породи политическо напрежение

ЦИК вкара ново решение за декларациите, посредством които гласоподавателите в чужбина афишират, че не са и няма да гласоподават на друго място, а в изборната секция, в която са подали гласа си. Според методическите инструкции няма да е нужно въпросният документ да се попълня от жителите на място.

Въпросните заявления стават постоянно мотив за политически недоразумения на всички избори в чужбина. Става въпрос за това, че някои наши съграждани, които живеят зад граница, не могат независимо да ги попълнят, тъй като не познават задоволително българския език. Този проблем е най-сериозен измежду гласуващите в южната ни съседка Турция. Така постоянно националистическите партии да атакуват ЦИК, тъй като държат на това декларациите да се попълнят на място, пред секционните комисии. Последващият проблем идва от това, че някои гласоподаватели могат да бъдат отблъснати да гласоподават по този метод.

Това решение ще сътвори напрежение измежду тези, които не изпитват проблеми с попълването, тъй като целия развой ще се забави доста.

Сега в напътствията на ЦИК категорично е записано, че „ декларацията ще се приема, без значение къде е попълнена или подписана от избирателя”, като това на процедура значи, че гласоподавателите могат предадат авансово попълнени документи в секцията.

От своя страна, това ще породи раздразнителността на националистите, които постоянно са твърдели, че по този начин някои гласоподаватели ще оставят на странични лица да им попълнят декларациите, а това може да насърчи груповият избор, какъвто се следи в Турция.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР