ЦИК трябва да определи характеристиките на новата хартия за гласуване

...
ЦИК трябва да определи характеристиките на новата хартия за гласуване
Коментари Харесай

Александър Андреев: В хартиената бюлетина има толкова много защити, че често избирателите се объркват

" ЦИК би трябвало да дефинира характерностите на новата хартия за гласоподаване и тя да съдържа нужните отбрани. Характеристиките на машинните бюлетини ще бъдат оповестени след изборите, само че това значи, че срокът за обжалване на решението ще е изминал и мъчно би могло да бъде подложено на надзор. Това сподели някогашният ръководител на ЦИК Александър Андреев пред.
По думите му броене на контролните разписки и сравняване с данните от машините не е било свършено. " За да се възвърне доверието в машинното гласоподаване, би трябвало да бъде изработен разбор. В хартиената бюлетина има толкоз доста отбрани, че постоянно гласоподавателите се объркват. Не знаем каква е повода да има толкоз доста недействителни бюлетини, тъй като не бе изработен разбор ", уточни той. 

От своя страна някогашният ръководител на Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева счита, че има правна опция при непреодолими условия да бъде взето решение, че е невероятно гласоподаване с машини. Преодоляното несъгласие на президента сподели, че в случай че единствено една част от процеса е либерален, не легитимира целия развой. Машините за гласоподаване да станат принтери на бюлетини не мина никаква експертна аргументация, беше единствено една воля. Единственото, което можем да създадем като жители, е като гласоподаватели да не се подлагаме на боязън и да отидем да гласуваме както е допустимо ", разяснява тя. 

Според нея имаме най-защитената бюлетина, тя е с двойна отбрана. " В африкански страни има сходна отбрана, само че в Европа няма. Мнозина говореха, че машините са свързани с Мадуро, само че те нямат никаква връзка. Прокуратурата трябваше да се самосезира. Други пък желаеха американски скенера - всеки щат има разнообразни технологии, а в 11 употребяват и машини като българските ", изясни Дечева. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР